LAJKOVAC DOBIO NOVU ZELENU PIJACU

Novoizgrađena Zelena pijaca u Lajkovcu, svečano je otvorena danas. Već prvog dana rada nove pijace, sve tezge su bile popunjene, kao i prilaz pijaci, koji je sa obe strane bio popunjem ponudom cveća, sadnica, rasada povrća, što je sve ostavljalo utisak kao da pijaca već ustaljeno funkcioniše.

Činu svečanog otvaranja novoizgražene Zelene pijace prisustvovalo je kompletno opštinsko rukovodstvo, kao i predstavnici komunalnog preduzeća, pod čijom ingerencijom pijaca funkcioniše, kao i brojni građani.

U pitanju je tipska pijaca, koja je kao takva zaživela među prvima u Srbiji. Njena izgradnja trajala je pola godine, uključujuči i pauzu u zimskom periodu, a koštala je 17 miliona dinara. Moderna je, uslovna, funkcionalna i za razliku od stare pijace ima mlečnu halu, pokrivena je i ograđena.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je, nakon obilaska nove pijace i brojnih kontakata sa prodavcima i građanima, vidno zadovoljan rekao:

“Ovo je jedan od velikih događaja za građane opštine Lajkovac. Mi smo se i prilikom formiranja ove vlasti dogovorili da planski uređujemo sam centar ove naše male varošice i evo polako centar Lajkovca dobija te konture, obrise koje smo tada zamislili. Cilj je, da upravo centar Lajkovca približimo onim pravim gradskim varošicama kakvih je malo u Srbiji.

Jedan od tih koraka jeste svakako izmeštanje Zelene pijace sa stare lokacije, na kojoj je bila nekoliko dcenija. Sigurno je da će ljudima trebati vremena da se naviknu na novu lokaciju.

Videli ste i danas, po rečima i prodavaca na pijaci i građana, da su uslovi na novoj pijaci daleko bolji, takođe i posećenost je izuzetna, mnogo veća od svih očekivanja, tako da verujem da će Lajkovčani biti zadovoljni sa novom pijacom i sa njenom lokacijom. Očekujemo da će nova Zelena pijaca iz meseca u mesec raditi sve bolje, a mi ćemo se truditi da u vremenu koje dolazi i ovaj okolni prostor uredimo, oplemenimo i osmislimo novim pratećim sadržajima. Nastojanje je i da ovaj deo Lajkovca zaživi i da predstavlja jedan poljoprivredni deo, a mi ćemo se potruditi da u narednom vremenu napravimo i jednu stočnu pijacu i da jedan deo ovog ogromnog prostora opredelimo za funkcionisanje buvljaka. Takođe, deo “Pobedinog” prostora koji sada pripada komunalnom, planiran je za izdavanje u zakup, kako bi se tu otvorila kafana, čime bi se dobila jedna zaokružena celina.”

Na prostoru stare pijace u centru Lajkovca, već do kraja meseca očekuje se početak izgradnje parka.

Očekuje se takođe, da će se Lajkovčani brzo navići na novu lokaciju Zelene pijace. Ako je suditi po prvom danu njenog rada, za to neće biti potrebno mnogo vremena.

Related posts