I LAJKOVAC OBELEŽAVA NOĆ MUZEJA

U lajkovačkoj SŠ “17, septembar” Noć muzeja obeležava se po četvrti put, ovoga puta pod sloganom “Prugom do znanja”. Pripremljena je bogata izložba učeničkih radova, uređaja, računara i prezentacija. Ove godine manifestaciji se pridružuju i ljubitelji železnice, sugrađani, kolekcionari vrednih zbirki železnice.

Noć muzeja ove godine kalendarski se poklapa sa Međunarodnim danom muzeja, koji se 18. maja obeležava od 1977. godine.

Inače, ovogodišnja XVI Noć muzeja održava se pod sloganom “Sloboda” i nadovezuje se na temu “Pobede i pobednici” iz prethodne Noći muzeja. Posle pobede dolazi sloboda u najširem smislu – od umetničkog izražavanja i obrazovanja, do slobode misli i kretanja. Sloboda je ideja vodilja i inspiracija umetnika, a umetnost ogledalo društva.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beogra. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Milijana Petrović, profesor informatike, uz poziv svim učenicima i sugrađanima da se pridruže u subotu od od 14 – 20 časova, o predstojećoj Noći muzeja kaže:

” Noć muzeja obeležava se četvrti put u našoj školi. Biće prikazana bogata kolekcija maturskih i drugih radova naših učenika, kao što su: pneumatski i elektro-pneumatsi sistemi, instrumenti za merenje električnih veličina, razvoj električnih svetiljki i radio prijemnika, računari svih generacija, predmeti sa mašinske prakse, uređaji koji su se ranije koristili u nastavi i još puno toga. Sadržaj će obogatiti i roditelji učenika koji učestvuju u izradi elektro uređaja. Na prezentacijama biće prikazani radovi i uspesi naših učenika na projektima, takmičenjima i drugim događajima”.

Upriličen je i dodatni program: doprinos Noći muzeja daće železničari, kolekcionari vrednih zbirki železnice, meštani i drugi gosti. Biće prikazan značaj železnice za nastanak Lajkovca početkom XX veka, prva uskokolosečna pruga i važan železnički čvor u kome su se ukrštale pruge uskog koloseka za Valjevo, Aranđelovac i Mladenovac. Učesnici i realizatori programa pokazaće da se i danas Lajkovac najviše prepoznaje upravo po železnici koja čuva njen duh, bez obzira što je samo prolazna stanica na pruzi Beograd – Bar.

POZIV ORGANIZATORA XVI NOĆI MUZEJA U SŠ. 17. SEPTEMBAR” LAJKOVAC:

“POZIVAMO UČENIKE I SVE GRAĐANE DA NAM SE PRIDRUŽE
18. maja 2019. godine, od 14 do 20 časova,
U PROSTORIJAMA NAŠE ŠKOLE!”

Related posts