PRIPREME ZA PRVI REBALANS I AKTUELNI RADOVI

Dnevni red 94. sednice Opštinskog veća, poslednjeg pred predstojeće zasedanje sednice Skupštine opštine Lajkovac zakazano za petak 17. maj u 9. časova, nije bio previše obiman, sadržao je svega šest tačaka.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rezimirajući odluke donete na ovoj sednici veća rekao:

” Najbitnija tačka ove sednice je Uputstvo za pripremu ptvog rebalansa opštinskog budžeta. Za prvi rebalans imamo negde oko 30 miliona suficita u prvoj polovini godine. Najveći suficit jeste dobijen na izvedenim radovima koji su bili na teritoriji opštine Lajkovac, jer od uplate rente za ovu godinu imamo negde deset miliona dinara manje, ali imamo dvadeset miliona uštede iz Programa rente, znači imamo ukupno deset miliona suficita iz Programa rente.

Program ekologije je nešto bolji, imamo šest miliona više uplate – odnosno suficita i negde oko 14 miliona uštede, znači negde oko 20 miliona imamo više u ovom prvom kvartalu godine. Dakle, ukupno 30 miliona dinara biće raspoređeno prvim rebalansom budžeta u junu na redovnom zasedanju lokalnog parlamenta.

Ono što sigurno nije tako dobro, ja lično nisam zadovoljan trenutnim okolnostima kojima se poslovi i nabavke odvijaju u ovoj prvoj polovini godine. Veliki broj nabavki čeka raspisivanje, tako da već sada kasnimo sa određenim poslovima na teritoriji opštine Lajkovac i sigurno to je jedan od glavnih problema za bolje funkcionisanje opštine Lajkova, odnosno da bi realizovali sve planove za ovu godinu.

Ono što je dobro, sve započete radove u prošloj, realizujemo u ovoj prvoj polovini godine i to je vidljivo na teritoriji lajkovačke opštine. Vidljivo je, od putne infrastrukture započete prošle sedmice, već krajem meseca očekujemo već da krenemo sa novim putnim pravcima u Donjem Lajkovcu, Markovoj Crkvi, Bogovađi, Jabučju, očekujemo uskoro i završetak gradskog platoa ispred zgrade opštine, već posle ovih kiša sledi izmeštanje pijace i uređenje parka, za 19. maj je zakazano otvaranje novoizgrađene Zelene pijace na novoj lokaciji, tako da nemamo toliko praznog hoda.

Moglo je biti i još više radova , da je rađeno efikasnije. Ja se nadam, dodatnim naporima da će načelnik Opštinske uprave pronaći rešenja i da ćemo u narednom periodu imati, ako ne istu, možda i aktivniju godinu u odnosu na prošlu.

Ono što je dobro za opštinu Lajkovac, a vezano je za pomoć države i Puteve Srbije, jeste da smo pre nekih mesec dana potpisali tri ugovora za 350 miliona dinara od Puteva Srbije za izgradnju državnih puteva na teritoriji opštine Lajkovac i čekamo lepše vreme da krenu i ti radovi.Ovim će negde oko 25 kilometara biti urađeno na teritoriji lajkovačke opštine.

Sigurno najbitnije deonice iz ovog programa su trasa stare ćirine pruge, dva putna pravca u Jabučju: trasa stare obrenovačke pruge u put kroz centar Jabučja koji vodi ka Ubu, kao i nekoliko lokalnih puteva poput ulice Stevana Sremca u Selu Lajkovcu , Vojvode Putnika u Lajkovcu i još nekoliko lokalnih puteva.

Za nekih desetak dana očekuje se i raspisivanje dve javne nabavke za najavljenu rekonstrukciju dve šklole. srednje i škole u Bajevcu.”

Related posts