LAJKOVAC DOBIO PREDSEDNICU LOKALNOG PARLAMENTA

Na današnjoj 28. -oj po redu redovnoj sednici SO – Lajkovac dr Jovanka Gomilanović izabrana je za novog predsednika Skupštine, umesto dosadašnjeg predsednika Živorada Bojičića, koji je u međuvremenu imenovan za načelnika Opštinske uprave opštine Lajkovac. Nova predsednica se izjasnila da neće biti na stalnom radu.

U istoriji lokalnog parlamenrarizma, u Lajkovcu je po prvi put žena predsednica Skupštine.

Pored konstatovanja prestanka mandata odbornika Živorada Bojičića, konstatovan je i prestanak mandata odbornice Danijele Milovanović; potvrđeni su mandati dva nova odbornika iz redova SNS: Biljane Petrović iz Lajkovca i Marka Miloševića iz Nepričave.

Do izbora nove predsednice, sednicu je vodio Dušan Petrović, zamenik predsednika Skupštine, koji je i zakazao današnju sednicu. Potom je vođenje sednice preuzela novoizabrana predsednica Skupštine.

Umesto Vladana Kostića, koji je dao ostavku, usvojeno je rešenje o imenovanju Nikole Tomića, dipl. ing. rudarstva, za novog člana Opštinskog veća opštine Lajkovac.

Odbornici su usvojili svih 28 odluka koje su se našle na dnevnom redu današnje sednice.

Odbornici opozicije su bili prisutni i aktivni samo u prvom delu sednice.

Nakon što su potvrđeni mandati novim odbornicima i izabran novi predsednik Skupštine, usvojeni su izveštaji o radu ustanova kulture i sporta, Turističke organizacije i niz drugih odluka od značaja za funkcionisanje lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i život lokalne zajednice.

Nova predsednica Skupštine dr Jovanka Gomilanović izabrana je sa 24 glasa za, tajnim glasanjem. U svojoj prvoj izjavi za medije, neposredno po završetku sednice je rekla:

” Sednica je bila duga i iscrpljujuća i od mene se ne može očekivati neka velika diskusija i priča, posebno uz konstataciju da sam izabrana na polovini današnje sednice. Sednica je tekla u jednom sasvim korektnom toku. U početku je bilo malo nekih situacija koje nisu baš poželjne, kasnije je tekla u jednom normalnom toku.

Čuli ste, izjasnila sam se da neću biti na stalnom radu, to neće umanjiti vrednost rada Skupštine, jer je izvesno da ću ja stalno raditi.

Mislim da ću, poznavajući sebe, dati sve od sebe da ova Skupština radi valjano. Ja ću redovno obavljati sve poslove koji pripadaju ovoj funkciji, dolaziću redovno ovde. Ja lično mislim da je Skupština ogledalo jedne lokalne samouprave i ona mora biti jedno mesto visoke političke tolerancije, korektnosti, znanja, inteligencije, poštovanja, da se odbornici bez obzira koje su opcije moraju jedni drugima obraćati sa maksimalnim uvažavanjem. Na neki način, moj je cilj, ne da uvedem neki specijalni red – red je i postojao, ali ću se truditi da se poštuje ono što je naloženo Poslovnikom o radu SO – Lajkovac. Nadam se da ću u tome zadovoljiti, vreme je pred nama, pa ćemo videti kako će stvari dalje da teku.

Lično mislim da su današnje odluke pravilno donešene, da su ljudi maksimalno radili na svojim izveštajima, maksimalno korektno, koncizno, maksimalno su dali svaki detalj koji je bitan za odluku koja će biti doneta. Predsednik Skupštine koji je izabran na pola današnje sednice, nebi baš bilo valjano da se više upušta u priču o donetim odlukama.

Sednice su javne, želim da javnos zna kako se odvija rad Skupštine. Insistiram i na maksimalnom međusobnom poštovanju i toleranciji između odbornika prvenstveno, a i prema svima drugima, uključujući i odnose sa medijima. Uljudno bi bilo da ovakvim konferencijama za medije prisustvije i neko od odbornika koji bi imali želju i potrebu da nešto valjano kažu.

Lično sam vrlo zadovoljna izborom na ovu funkciju. Ja sam neko ko jako puno voli da radi. Imam iza sebe 40 godina staža, imam ordinaciju, nikakvog posla se ne bojim i imam puno energije. Sve više je zastupljena rodna ravnopravnost, žene su sve više cenjene, žene treba ohrabriti, one mogu da rade sve poslove ravnopravno sa muškarcima, a neke i bolje. Ja se osećam jako počastvovana, zahvaljujem se svima onima koji su mislili da ja to mogu da radim i mislim da nisu pogrešili. Posla se ne bojim, mislim da znam da radim taj posao i sigurno ću odgovorno obavljati ovu funkciju. Osećam se počastvovano i ponosno. Živim ovde, volim Lajkovac, volim ovaj narod, stalno sam sa narodom, moj lekarski posao bio je kontakt sa narodom i tako je i danas.

Mislim da ću imati dobru saradnju sa vladajućom strukturom, sa finkcionerima i sa svim drugim ljudima koji učestvuju u radu Skupštine, pre svega sa Skupštinskom službom, koja je već ispoljila korektnost.”

Related posts