ČITALAČKI MARATON U OŠ „MILE DUBLJEVIĆˮ

Ovo je druga godina kako u OŠ „ Mile Dubljević“ u Lajkovcu radi Čitalački klub. Vođa kluba je Sonja Milovanović, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Vođa tima Sonja Milovanović, nastavnica srpskog jezika i kniževnosti izuzetno je ponosna na ovaj projekat i vidno zadovoljna rezultatima:

“Klub broji 26 učenika, petog (18 učenika) i sedmog rayreda (8 učenika), pa radionice organizujemo u trajanju od dva školska časa kako bi svi učenici mogli iskazati svoja zapažanja i razmeniti mišljenja o pročitanim knjigama, a nekada se moramo deliti i u dve manje grupe, pa održati dve radionice, kao što je bio primer sa drugom radionicom.

Rad čitalačkog kluba počeli smo pripremnom radionicom 18. decembra prošle godine, kada su učenicima podeljeni besplatni primeri pobedničkog romana, članske karte i kada su upoznati sa načinom rada Čitalačkog kluba i Čitalačkim maratonom, veoma značajnim projektom koji organizuje izdavačka kuća Klett.

Posećenost je velika i oduševljenje sa ovogodišnjim romanima takođe. Učenici su već pročitali sva tri romana: Jaje, mleko,voda…, Glasam za šaptača Lajkovčanke Biljane Marković – Jevtić i Osnovci i podjednako su oduševljeni svim romanima. Tematika ovih romana je bliska njihovom svakodnevnom životu. I sami su začuđeni kako tako brzo uspevaju da pročitaju romane.

Rađena je druga radionica 18. januara, gde smo detaljno i tačno po upustvima, sledeći plan radionice, razgovarali o romanu. Osobine i osećanja koje učenici cene uglavnom su slična i veoma pozitivna: iskrenost, nežnost, tolerancija, odgovornost, empatija… prava ljubav, jaka i složna porodica, poštovanje prema starijima… ljubaznost i nesebičnost…

Već smo razvili naviku da se družimo i razgovaramo o knjigama. Zapisujemo misli koje nam se dopadaju i vodimo Spomenare pročitanih knjiga. Razmenjujemo mišljenja, vršimo karakterizaciju likova, povezujemo sa stvarnošću. Razgovaramo, vodimo dijalog, znači ipak volimo da čitamo i uživamo u zajedničkom druženju. Učenicima se dopada ovaj projekat – Čitalački maraton.

Kako se oni raduju novoj radionici, tako se i njihov vođa raduje da ima i da će ipak biti još uvek onih koji vole knjigu i pisanu reč i naravno da još uvek umemo da razmenjujemo i uvažavamo mišljenja drugih.”

Related posts