U VALJEVU NOVI POSTUPAK ZA UBISTVO NA SICILIJI

Novi postupak petorki ubica zlatara na Siciliji, među kojima su četvorica Dimitrijevića iz Lajkovca, biće vođen u Valjevu.

Kada je krajem prošle godine uhapšeno osam lica zbog krađa teških 14 miliona dinara, valjevska policija nije ni slutila da se među uhapšenima za krađu, nalaze lica koja su pre 14 godina izvršila ubistvo u Italiji.

Ispostavilo se da su petorica iz grupe uhapšenih svojevremeno punila naslovne strane italijanske štampe. Reč je o članovima kriminalne bande koja je odgovorna za ubistvo Pankracia Muskolinija (44), vlasnika lanca zlatara “Sigma”, koje se dogodilo u Taormini, ekluzivnom mondenskom letovalištu na Siciliji. Tom prilikom teško je ranjen i 18.-togodišnji sin ubijenog zlatara.

Upravo je to petorka koju je uhapsila valjevska policija : Željko, Slavoljub, Slaviša i Milovan Dimitrijević iz Lajkovca kao i Žarko Fetovski iz Makedonije, koji su se nakon počinjenog dela vratili u Srbiju, promenili identitet i na izgled mirno živeli na području Lajkovca i Uba.

Svi su oni u Italiji u odsustvu osuđeni na doživotnu robiju, ali su odmah posle brutalnog ubistva uspeli da pobegnu sa ovog ostrva. Dugo su se krili, ali ih je policija uhapsila krajem prošle godine. Sticajem okolnosti “pali” su zbog serije razbojništava počinjenih na teritoriji Srbije.

Petorici uhapšenih pred kraj godine u Lajkovcu, suđeno je u odsustvu, a Ministarstvo pravde Italije poslalo je srpskom Ministarstvu pravde pravosnažne preusude protiv njih, sa iscrpljenim svim pravnim sredstvima i lekovima, radi priznanja presuda i upućivanje na izdržavanje kazne. Kako u Srbiji ne postoji doživotna kazna zatvora, a suđeno im je u inostranstvu u odsustvu, petorka ubica je iskoristila pravo da traži novi postupak u svojoj zemlji.

Više tužilaštvo u Valjevu počelo je proces protiv njih i u toku je prevođenje obimne sudske dokumentacije sa italijanskog jezika.

Naime, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Višim javnim tužalištvom, rasvetlili su krajem prošle godine osam krivičnih dela – šest teških krađa, jednu krađu i razbojništvo i uhapsili osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile ova krivična dela. Vrednost ukradenih predmeta procenjuje sa na oko 14 miliona dinara.
Tada su uhapšeni V.D. (1981), S.B. (1992), S.B.(1978), S.M.(1969), M.L.(1965), S.D.(1977), F.F.(1988) iz Lajkovca i S.B.(1995) iz Uba.

Sumnja se da su oni, od januara do decembra prošle godine, na području Valjeva, Lajkovca i Uba, nasilno otvarali prozore i balkonska vrata na kućama i iz njih ukrali zlatan nakit, novac, kao i dve lovačke puške, dva pištolja i vazdušnu pušku.
Takođe, oni se terete da su, 17.oktobra prošle godine, u toku noći, maskirani nasilno ušli u porodičnu kuću u Lajkovcu, pretili ukućanima i maltetirali ih, a potom ukrali zlatan nakit i novac.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu osumnjičenima je tada određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Kada je ova osmočlana grupa lopova uhapšena, policajci nisu ni znali koga imaju u pritvoru. Proverom identiteta otkrili su da su lopovi davno promenili imena, a kada su saznali njihova prava imena i proverili ih imali su šta i da vide. Kockice su počele da se slažu i oni su sada predati Višem tužilatvu koje će početi proces zbog navodnog zločina koji su njih petorica počinili pre 14 godina u Italiji.

Related posts