AMBICIOZNO U NOVU GODINU

Poslednja sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac u ovoj godini, inače 82. po redu, bila je i poslednja pripremna pred završno decembarsko zasedanje lokalnog parlamenta koje je zakazano za petak 28. decembar i na kome će biti usvojen budžet za narednu godinu.

Po završetku sednice, predsednik opštine Andrija Živković je rezimirao donete odluke i predočio aktivnosti koje će u lajkovačkoj opštini obeležiti narednu godinu:

“Ono što je svakako najbitnije i od čega će zavisiti naredna godina, jeste budžet Opštine Lajkovac. Ono što je realno i čega smo svi svesni jeste, da je budžet za razliku od prezhodne godine nešto manji, nekih stotinak miliona dinara.
Ukupan projektovan budžet za narednu godinu, sa prenetim obavezama iz ove godine biće milijardu i 230 miliona dinara, bez prenetih obaveza negde oko 950 miliona dinara, tako da smo uskraćeni za nekih sto miliona dinara za investicije u narednoj godini.

Ono na šta će se Opština Lajkovac u narednoj godini osloniti jeste potpisivanje Sporazuma za organizovano preseljenje naseljenog mesta Skobalj. Predlog Sporazuma je prošao kontrolu “Kolubare” i poslat je rukovodstvu EPS -a na potpis. Ono što je značajno, po njemu lajkovačka opština je tražila 5,8 miliona evra. Jako bitno je napomenuti da u odnosu na preseljenje Malog Borka 2008. godine, kada je lajkovačka opština dobila 3,2 miliona, a svi znamo da je po površini i po broju stanovnika Mali Borak bio skoro dvostruko veći od Skobalja, mi smo ipak tražili znatno više novca po osnovu raseljavanja Skobalja.

Konačno, ono što treba da interesuje građane lajkovačke opštine i što treba da znaju, najveći deo tog novca biće opredeljen za rešavanje pitanja vodosnabdevanja na teritoriji lajkovačke opštine. Preko tri miliona evra je po Sporazumu predloženo da se odvoji upravo za vodosnabdevanje. Planiramo da tim novcem rešimo ne samo rubne delove naše opštine (Pepeljevac, Bogovađu, Donji Lajkovac, Vračević…), već i Jabučje i sam Lajkovac, gde je predviđena nova mreža, koja će biti sastavni deo hidrosistema “Stubo – Rovni”, pri čemu je planiran i jedan vodotoranj koji će se nalaziti na prostoru višeg dela Lajkovca na lokaciji Vojni krug.

Takođe, poslat je Aneks Sporazuma iz vremena preseljenja Malog Borka 2008. godine, po kome ćemo dobiti 15 miliona dinara za završetak konaka koji se nalaze u Vojnom krugu. Veći deo budžeta biće za narednu godinu upravo i akcenat biće stavljen upravo na uređenje Vojnog kruga, gde će biti preseljeni stanovnici sadašnjeg Skobalja. Osim završetka konaka, izgradnje pijace, završetka bazena, očekujemo i projektovanje pojedinih ulica u Vojnom krugu, kako bi upotpunili i taj deo naše varošice, a pri tom mislim, pre svega, na spajanje Izviđačke ulice sa ulicom Hajdučkom i ulice Vuka Karadžića sa Izviđačkom.

Značajna stavka u budžetu za narednu godinu biće, kao i ove, rehabilitacija puteva na seoskom i gradskom području lajkovačke opštine.

U prvoj polovini naredne godine biće urađeno nekoliko puteva i takođe biće urađena dokumentacija za brojne puteve, a rebalansom ćemo, ja se nadam, odvojiti više sredstava i u drugoj polovini godine završiti sve one puteve koje budemo projektovali u prvoj polovini godine.

Pre svega, u prvoj polovini godine to su putevi koji se odnode na Markovu Crkvu, Jabučje, Bogovađu, Vračević i sam Lajkovac, a u drugoj polovini godine ćemo nastaviti i ostale puteve koji se nalaze na našoj teritoriji.

Iako je budžet neznatno manji u odnosu na prošlu godu, sva ona davanja po kijima je lajkovačka opština u prošlosti bila poznata biće nastavljena i u narednoj godini. Pre svega mislim, na finansiranje Programa Vantelesne oplodnje, učeničke i studentske stipendije, rad seoskih ambulanti u Slovcu, Bogovađi i Jabučju za koje je odvojeno 12 miliona dinara…

Takođe, za Lokalni akcioni plan zapošljavanja novac nije smanjen, izdvojeno je 15 miliona dinara, tako da u narednoj godini imaćemo nekoliko programa u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja , pre svega Program pripravnika i četiri Programa Javnih radova, gde se očekuje da angažujemo negde oko 60 nezaposlenih lica.

Kao primer dobre prakse našeg Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje jeste, da smo početkom decembra bili nagrađeni od Nacionalne službe zapošljavanja Diplomom za doprinos smanjenju nezaposlenosti na teritoriji Srbije. Pored Lajkovca, nagrađeni su još i Čačak, Ruma i Bor. Ilustracije radi, Ruma ima tri puta više stanovnika od Lajkovca a za isti program izdvaja 17 miliona dinara, samo dva miliona više od Lajkovca.

Ovakvi programi su dobri, ali to nisu konačna rešenja nezaposlenosti na našoj teritoriji. Ono na čemu će svakako biti akcenat u narednom periodu jeste pribavljanje u opštinsku svojinu zemljišta na trasi autoputa, u blizini petlje u Nepričavi, kako bi već u narednoj godini počeli da uređujemo tu Industrijsku zonu i da spremno dočekamo puštanje autoputa u celoj trasi od Beograda ka Čačku. Nadam se, da ćemo u toku 2020.-te imati konačno opremljenu Industrijsku zonu u Nepričavi i to je sigurno nešto ka čemu treba da teži Opština Lajkovac i da najveći deo budžeta usmeri upravo na rešavanju Industrijske zone i na rešavanje problema vodosnabdevanja.

Takođe, svi ostali i direktni i indirektni korisnici budžeta imaće gotovo iste budžete kao i prethodne godine i najveći deo njihovih budžeta biće popunjen upravo iz opštinske kase.

To isto važi i za Ustanovu za sport i omladinu, koja u budućnosti svakako treba da promeni strategiju svog poslovanja, jer opština izdvaja veliku količinu novca za sport na našoj teritoriji i to negde oko 23 miliona dinara, a i pored toga što toliko novca ide sportskim klubovima, svi sportski klubovi sa teritorije lajkovačke opštine mogu besplatno da koriste Sportsku halu, odnosno termini su za njih besplatni. To je jedinstven slučaj u ovom delu Srbije i u Kolubarskom okrugu, tako da u budućnosti, Hala mora početi da naplaćuje termine, kako građanstvu tako i klubovima, jer sigurno ovako nešto nije održivo i neće doneti željene rezultate.

U toku 2019. godine očekujemo i konačni završetak radova na izgradnji zatvorenog bazena. Radovi na samom objektu su pri kraju. Očekujemo da u prvim lepim danima krene izgradnja kotlarnice i trafoa, pa se nadam da ćemo već u prvim letnjim mesecima pustiti bazen u rad. Odvojili smo još 15 miliona dinara za uređenje partera bazena, tako da se nadam da ćemo do kraja naredne godine imati sve to kompletirano, i bazen i parter.

Očekujemo i početak radova na rekonstrukciji dve škole, srednje i škole u Bajevcu, za koje smo preko Kancelarije za javna ulaganja dobili 330 miliona dinara. Opština će učestvovati i u rekonstrukciji drugih škola na području naše opštine, izdvojeno je dva miliona dinara za centralno grejanje seoskih škola i sredstva za završetak amfiteatra u školi u Lajkovcu.
Nastavićemo i sa uređenjem samog centra Lajkovca, gde već nakon izmeštanja pijace početkom naredne godine slede radovi na izgradnji parka, koji se u Lajkovcu dugo očekuje.

Krenućemo takođe i sa uređenjem nasipa na Kolubari, koji ćemo pretvoriti u šetalište, za početak u dužini od 700 metara, gde će u fazama biti urađene i staza za trčanje i staza za šetnju.

Akcenat je stavljen u sledećoj godini na rešavanje komunalnih problema, to jest na izgradnju kanalizacije, pre svega u Slovcu i Bogovađi…

To su oni bitniji planovi na kojima ćemo se bazirati u narednoj godini.”

Related posts