PREDSTAVLJANJE „ZAVODNIKA NIŠTAVILA“

U sredu, 26. decembra, u Velikoj sali Opštine Lajkovac, od 19 sati, Gradska biblioteka Lajkovac biće gost g. Predragu Markoviću, koji će lajkovačkoj publici predstaviti svoj roman “Zavodnik ništavila”.

Roman “Zavodnik ništavila” Predraga Markovića je na neki način opora, apokrifna biografija Vere Klusov, laborantkinje u Državnom zavodu za uzgoj eksperimentalnih životinja. Njeno iskustvo incesta, skrivano srpsko poreklo i učešće u podzemnom intelektualnom životu Moskve sedme i osme decenije sklapaju fantazmagorični mozaik, metaforu nezvanične istorije Rusije i Ukrajine 20. veka. Vezivno tkivo u pripovedanju, ali i u simboličko-značenjskoj ravni jeste istorija tri veka srpskih seoba u Rusiju i ruskih seoba u Srbiju, mala istorija emigracije.

Romanom “Zavodnik ništavila”, koji je objavio novosadski “Solaris”, Predrag Marković se posle skoro tri decenije vratio na književnu scenu kao pisac. Roman intrigantnog naslova, po obimu, sadržaju i načinu na koji je napisan predstavlja pravo uživanje za ljubitelje dobre književnosti.

Svoj prethodni roman “Otmenost duše” napisao je 1989, a u narednim godinama, Marković se posvetio uređivanju, izdavanju i promociji knjiga u okviru svoje izdavačke kuće “Stubovi kulture” (1993-2013) i društvenom angažmanu (1999-2007 i 2010-2013) kada je bio na poziciji predsednika Narodne skupštine, ministra kulture i informacionog društva i šefa parlamentarne misije u Skupštini Crnomorskih zemalja. Član je Krunskog saveta princa Aleksandra Karađorđevića.

Related posts