OSNAŽIVANJE ŽENA MIGRANATA

U okviru projekta „Osnaživanje žena migranata“, koji Crveni krst Beograd realizuje uz podršku Fondacije „Koka Kola“, juče je u galeriji Kulturnog centra Lajkovac otvorena izložba žena migrantkinja iz Centra za azil Bogovađa, pod nazivom „Ceo svet je naš dom“.

Predmeti i crteži su nastali u kreativnim radionicama projekta, tehnikama dekupaža, oslikavanja na teglama, izrade i oslikavanja keramike, makrama i končanih ukrasa.

Izložbi je prisustvovalo tridesetak migrantkinja, koje su učestvovale u kreativnom radu.

Prisutne su pozdravili sekretar Crvenog krsta Beograd Ivana Marisavljević Dašić, direktorka Kulturnog centra u Lajkovcu Snežana Škorić i predstavnica Komesarijata za izbeglice. Migrantkinje su na otvaranju pokazale znanje srpskog i engleskog jezika, čitajući poeziju Branka Miljkovića i Hafeza, a na kraju su otpevale jednu tradicionalnu arapsku pesmu.

Projekat je trajao 10 meseci i imao više faza. Migrantkinje su se prvo kroz interkulturalne radionice upoznale sa kulturom i običajima zemlje domaćina, kao i zemalja ostalih učesnica. Kroz socijalnu orijentaciju osnaživane su za svakodnevno funkcionisanje i sporazumevanje na srpskom jeziku. Učestvovale su u zdravstveno-preventivnim obukama i kursevima prve pomoći, kao i radionicama borbe protiv trgovine ljudima. Imale su časove engleskog jezika za sticanje A1 i B1 nivoa. Pohađale su i kurseve profesionalnog osposobljavanja za različite veštine, za koje su dobile sertifikate. U pitanju su kursevi šivenja, pedikira, manikira, šminke i slično. Ideja je da migrantkinje budu profesionalno osposobljenije i spremnije za ostvarivanje svoje egzistencije.

Nosilac projekta je Crveni krst Beograd, a partnerske organizacije Crveni krst Šid i Crveni krst Kikinda. Projekat je realizovan u Centru za azil Bogovađa, prihvatnim centrima Principovac i Adaševci u Šidu i „29. novembar“ u Kikindi. U četiri centra projektnim aktivnostima obuhvaćeno je 330 žena, od toga 85 u Centru za azil Bogovađa. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva zdravlja i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Related posts