USPEŠNO STUDIJSKO PUTOVANJE POLJOPRIVREDNIKA

Lajkovački poljoprivrednici, poljoprivredni stručnjaci i predstavnici rukovodstva opštine Lajkovac boravili su, prošle nedelje, na petodnevnom studijskom putovanju u Sloveniji i Italiji. Od 28. septembra do 1. oktobra, posetili su Škofju Loku, Kobarid, Bibione, Trst, Padovu i Veturini. Prema ranije utvrđenom planu puta, dvadesetše-stočlana delegacija iz Lajkovca obišla je poljoprivredne zadruge, mlekare, etno-muzeje, vinariju i poljoprivredna gazdinstava koja se bave gajenjem goveda i preradom mleka, gajenjem svinja, gajenjem ovaca i preradom ovčje kože.

Sredstva za ovo putovanje su obezbeđena iz agrarnog opštinskog budžeta, a u okviru podrške za sprovođenje poljoprivredne politike u lokalnoj zajednici. Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, ovim povodom je naglasio da opština Lajkovac iz godine u godinu nastavlja trend uvećanja budžeta za poljoprivredu i da ga posebno raduje što su lajkovački poljoprivrednici, po prvi put nakon 20 godina, imali priliku da razmene iskustva i vide kako se poljoprivredom bave razvijene zemlje EU.

” Prvi utisak je da su svi jako zadovoljni, jer smo pored posete gradovima ove dve zemlje, poput Bolonje i Trsta, mogli vidimo i kako ljudi različitih grana poljoprivrede malo svojih resursa koriste na pravi način. Takođe, zapazili smo da oni svoju poljoprivrednu proizvodnju kombinuju sa turizmom i da je većina poljoprivrednih proizvođača svoju ponudu uvrstila i u turističku ponudu svojih zemalja. Trudili smo se da upotpunimo posetu i da svako zanimanje bude zastupljeno. Posebno bih izdvojio posetu mlekari „Planica” u Sloveniji, koja je veoma slična nekadašnjoj lajkovačkoj mlekari. Pored toga, izdvojio bih i obilazak jednog manjeg poljoprivrednog gazdinstva u Sloveniji, koje se bavi uzgajanjem autohtonih stočarskih vrsta: krava, koza, kokoški i svinja. Na tom mestu smo sreli i veliki broj turista i đaka iz Novog Mesta koji svakodnevno posećuju igraonice na ovom poljoprivrednom gazdinstvu, što im svakako donosi dodatan prihod” kazao je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković nakon ove svojevrsne ekskurzije, koja će kako kaže predstavljati jedno bogato iskustvo celokupnoj delegaciji koja je boravila u Sloveniji i Italiji.

Related posts