NASIP NA TRASI KORIDORA 11 ZAROBIO DOMAĆINSTVO JAKOVLJEVIĆA U PEPELJEVCU

Na trasi Auto-puta E763 Beograd – Južni Jadran, u narodu poznatijeg kao Koridor 11, na deonicI Lajkovac – Ljig, sticajem nepovoljnih okolnosti, meštanin Pepeljevca Božidar Jakovljević je od poslednjeg dana avgusta gotovo zarobljen na sopstvenom imanju. Naime, u toku radova na ovoj trasi na nadvožnjaku “kod tri kruške”došlo se do situacije da domaćin nema izlaz, a samim tim ni ulaz do svog imanja, čime je kako kaže došlo do kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja.

Istovremeno nije moguć prilaz ni vatrogasne i službe Hitne pomoći. Upunom jeku sezonskih radova, nije moguć ni izlazak poljoprivredne mehanizacije, kao ni putničkih vozila. Zarobljen u dvorištu je i kombi firme Božidarovog sina, koji mu je svakodnevno neophodan u poslu.

O ovoj delikatnoj situaciji obavešteni su gotovo svi, ali konkretnih pomaka za sada nema.

Božidar se povodom situacije u kojoj se našao obratio Zahtevom za zaštitu ljudskih prava lokalnoj samoupravi, tačnije predsedniku opštine. I pored toga što lokalna samouprava gotovo da nema nikakve ingerencije u ovoj situaciji, rukovodstvo opštine je spremno da izađe na teren i razmotri stanje i raspoložive mogućnosti i da prispeli zahtev prosledi Ombudsmanu.
O kompletnoj situaciji obaveštena je i komunalna inspekcija.

Na teren je pre dva dana izlazila i polacija, jer su članovi porodice Jakovljević bili prinuđeni da blokiraju radove, kako bi skrenuli šažnju nadležnih na ovaj slučaj. Kako saznajemo, zbog blokade radova domaćinu sledi krivična prijava po službenoj dužnosti.

U ovu situaciju se došlo jer je u pomenutom slučaju izvršena delimična eksproprijacija, a po svemu sudeći, uključujući i nalaze veštaka, bila je neminovna kompletna eksproprijacija ovog domačinstva, jer je i sada, a pogotovo ubuduće tu nesmetan i normalan život, rad i kretanje nemoguć.

U Koridorima Srbije kažu, da oni rade samo nadzor na ovoj trasi i da nemaju nikakve ingerencije.
Izvođač radova kinesko-azerbejdžanski konzorcijum kompanija “Šendong haj spid grupa” i “Azvirt”, takođe u nemoćni u ovoj situaciji.

Od avgusta prošle godine, po ovom pitanju vodi se Upravni spor i još uvek nema nikakve informacije o epilogu ovog slučaja.
Na samo 3,7 metara od terase porodične kuće Jakovljevića nalazi se nasip koji je dostigao visinu od 1,2 metra, a biće podignut slojevima za još pola metra. Uređenog i iskoristivog prilaza za sada nema, a teško će biti izvodljiv i kasnije. Domaćinstvo je ostalo bukvalno kao u kadi, a s obzirom na dosadašnja iskustva sa padavinama, realno je kažu očekivati da će domaćinstvo često biti pod vodom.

Najkorisnije tumačenje ove situacije dobili smo u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: Božidar Jakovljević treba da se obrati JP “Putevi Srbije” , i da je to put za rešenje ove situacije. Situciju može rešiti onaj ko je radio eksproprijaciju i ko je investitor, kažu u resornom ministarstvu.

Po zakonu, po završetku radova na izgradnji Auto puta, rok je tri godine da se može tražiti potpuna eksproprijacija, ako su članovima domaćinstva usled njegove izgradnje i funkcionisanja ugrožena osnovna ljudska prava, saznajemo od nadležnih. U ovoj situaciji, to je već sada slučaj.

Božidar Jakovljević iz Pepeljevca je ogorčen zbog ove situacije i zaprepašćen je odnosom države prema gradjaninu:

“Umesto da sa svojih 65 godina uživam sa unučadima, da mirno i dostojanstveno provodim zaslužene penzionerske dane, prisiljen sam da se borim sam protiv svih.

Radi se naime o nadvožnjaku u selu Pepeljevac “kod tri kruške”. Radovi su bili sa lajkovačke strane, jer zbog spora oko ulaska u privatni posed i nemogućnosti izlaska na bilo koju saobraćajnicu predmet se nalazi na Upravnom sudu od jula 2017. godine i nema ni reči o predmetu.

I onda 31 avgusta počinju radovi i sa druge strane. Ulaze u ekspropirisani deo i deo koji je u privatnom vlasništvu. Sa tim radovima moje domaćinstvo je odsečeno od svih pristupnih saobraćajnica. Do imanja ne može doći niko. Ostao je traktor i sva mehanizacija “zarobljena”. Takođe i kombi vozilo. Početkom tih radova uništena je i septička jama i zbog ekoloških uslova obavešten je ekološki inspektor opštine Lajkovac.Zaustavljanje radova je preduzeto da bi se možda neko od nadležnih setio da obiđe svoga građanina, koji je u problemu.

Stručnjaci predlažu još jedan put, koji će biti pristupni za parcelu na udaljenosti od 3 do 4 metra od terase i kažu da nema potrebe za odvodnim kanalima. Ovde je postojao kanal, pa je i tada bilo problema usled većih padavina, a šta će biti tek sada!?

Došli su do visine nasipa oko 120cm a ide još u visinu. O izlasku sa imanja na put ni reči.. odvodni kanali koji su postojali su zatrpani, a novi nisu u prijektnoj dokumentaciji. Potop u najavi kao i nabavka čamca. Oštećena je i zatrpana i septička jama. Nakon izvršene delimične eksproprijacije i gradnje nadvođnjaka ja ništa od građevinskih radova ne mogu da obavljam bez dozvole i saglasnosti nadležnih…”

Usled, kako kaže bahatog i bezobraznog ponašanje onih koji bi trebali da reše problem, našao se u situaciji “sam protiv svih”!

Povodom slučaja domaćinstva Jakovljević u Pepeljevcu alarmirani su svi nadležni, pa bi realno bilo da situacija dobije neki epilog. Domaćin Božidar je do tada u krajnje nezavidnoj situaciji.

Related posts