CIGLIĆEVE SKULPTURE I KNJIGA

Izložba skulptura i prmocija knjige „KOLUBARSKE JAGLJENICE“ Živorada Ciglića – Cigle je u utorak 24.jula od 19 časova u sali bioskopa i galeriji lajkovačkog KC „Hadži Ruvim“.

Živorad Ciglić – Cigla rođen je u lajkovačkoj opštini, u Skobalju, na obodu ugljenokopa. Rođen kraj Kolubare i Lajkovačke pruge. Svojevrsni je hroničar svoga zavičaja i sela koje nestaje.Vajarstvo učio u Splitu, studije je završio u Beogradu, gde i danas živi i radi. Paradoksalno, ali biće, da je ovo tek drugi put da izlaže i predstavlja svoje stvaralaštvo u Lajkovcu.

Pored izložbe skulptura, poznati vajar Živorad Ciglić Cigla, posetiocima će ovom prilikom u Lajkovcu predstaviti multižanrovsku i posebno ilustrovanu knjigu pod nazivom “Kolubarske jagljenice” ili gagrice.

Knjiga se sastoji iz tri sloja: kratkih priča, fotografija skulptura i crteža, koje se međusobno dopunjavaju i pružaju bolji uvid u suštinu koju je autor želeo da iznese. Narativ kratkih priča, prožimajući se crtežima i skulpturama, ima za cilj da čitaocima prenese autorovo nostalgično sećanje na doživljaje iz rodnog kraja, kao i osvrtanje na davna iskustva iz dečačkih dana. Najveći deo priča oslikava jedinstven doživljaj detinjstva i seoskog ambijenta u periodu pre, tokom i nakon II svetskog rata. Dečak narator u knjizi jeste sam njen autor, koji iz priče u priču izlaže vlastito životno iskustvo i otkriva začetke inspiracija za svoje buduće vajarske radove.

Autor je oko pedeset spomenika, skulptura, reljefa, fontana realizovanih u slobodnom prostoru u zemlji i inostranstvu.
Izvajao je preko dve hiljade skulptura i nacrtao nekoliko hiljada crteža.

Priredio je više od stotinu samostalnih izložbi skulptura u zemlji i inostranstvu.

Radovi su mu rasejani po mnogim zemljana sveta, ne postoji evidencija. Objavio je tri knjige proze i oko dve stotine priča.
Izvajao je veći broj portreta – poprsja znanih i neznanih ličnosti.

Organizator Izložbe skulptura i prmocije knjige „KOLUBARSKE JAGLJENICE“ Živorada Ciglića – Cigle je KC „Hadži Ruvim“ Lajkovac, a ovo je jedno u nizu zanimljivih dešavanja u organizaciji Kulturnog centra, u okviru sadržajnog programa ovogodišnjih Dana Lajkovca.

Related posts