AUTOBUSKI PREVOZ ZA CELU OPŠTINU

U Gradskoj kući je danas potpisan dugoočekivani Javni ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti gradsko – prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Lajkovac.

Svečanom činu potpisivanja ovog važnog ugovora, koji je oročen na period od pet godina, prisustvovali su, pored predstavnika opštine Lajkovac i predstavnici Saobraćajnih preduzeća “Lastra” i “Lasta” , odabranih kao najbolji ponuđači, koji su zajedno nastupili na tenderu za obavljanje ovog posla.

Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac je najpre izrazio veliko zadovoljstvo zbog čina potpisivanja ovog ugovora, na koji se čekalo duži niz godina: “Danas potpisanim ugovorom, konačno je uspostavljen ovakav vid prevoza na celoj teritoriji opštine Lajkovac, ne samo gradskog jezgra, već svih naseljenih mesta, gde će biti obavljan prevoz za sve građane lajkovačke opštine. Izabran je ponuđač “Lastra” u partnerstvu sa “Lastom” i na zadovoljstvo svih, taj posao je konačno završen. Ja se nadam, da će se do 1. septembra krenuti sa ovakvom vrstom prevoza. Građani će tada imati regulisan linijski prevoz, pogotovo u onim delovima opštine u kojima do sada nije bio uspostavljen, koji su sa manjim brojem stanovnika i za koje nije bilo isplativo uspostaviti autobuske linije, poput Skobalja, Bajevca…Ovim je regulisan i taj vid saobraćaja i s početkom nove školske godine kreće i ovaj vid saobraćaja. Nekih 5-6 linija biće uspostavljeno na celoj teritoriji opštine, po potrebi građana, zbog kojih je organizovan ovaj vid prevoza, i u zavisnosti od broja putnika, to će biti korigovano. Nadam se dobroj i uspešnoj petogodišnjoj saradnji, nadam se da će ovaj vid prevoza zaživeti u lajkovačkoj opštini, a i da će poslužiti kao model i pelcer drugim opštinama, koje nemaju ovakav način organizovanja prevoza. Ovaj način predstavlja dugoročno rešenje problema i poboljšanje kvaliteta života građana.”

Predsednik Živković je podsetio i da se sistematski krenulo u obnovu svih autobuskih stajališta na području opštine. Naime, od novca koji se dobija od kazni za saobraćajne prekršaje, urađena su dva moderna stajališta u samom centru Lajkovca, a već iduće sedmice kreće se sa uređenjem još četiri stajališta koja se nalaze u Slovcu i Jabučju, tako da će u narednom periodu sva autobuska stajališta u opštini biti modernizovana i uređena, kako i dolikuje.

Dušan Simemeunović, direktor SP “Lastra” Lazarevac, zahvalio se na prijemu i svečanom činu potpisivanja ugovora i naglasio, da je cilj poboljšanje kvaliteta usluge prevoza građanima. Naglasio je da je ovo bitan posao za obe firme, posao od pet godina koji će im omogućiti da ostanu lideri u ovom delu Srbije . Za lazerevačku “Lastru” je sasvim prirodno što je dobila ovaj posao, jer kako kaže, bilo bi neozbiljno da je bilo koja druga firma dobila posao u njihovom dvorištu. Simeunović je dao obećanje i izrazio nadu da će uspeti da opravdaju očekivanja građana i da će uspeti da obezbede kvalitetan i siguran prevoz. Uslediće brojni sastanci, na kojima će biti precizirani dodatni detalji usluge, zavisno od potreba građana, prvenstveno potreba prevoza učenika.

Jedan od uslova tendera, zapravo njihova ponuda, naglasio je Simeunović, sadržala je i besplatan prevoz za penzionere i sva lica starija od 65 godina, što je značajan benefit za najstarije građane.
Nakon današnjeg potpisivanja ugovora, moglo bi se očekivati da će nadležni konačno pristupiti ozbiljnijem uređenju Autobuske stanice u Lajkovcu.

Ljubica Novaković, načelnica Opštinske uprave opštine Lajkovac je naglasila, da je potpisivanjem Javnog ugovora o poveravanju obavljanja delatnosti gradsko – prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Lajkovac okončan postupak koji je trajao pune dve godine. Dužina procedure nije uslovljena neradom i nemarom, već neophodnim složenim zakonskim procudurama koje su prethodile. Ovim je ispunjena zakonska obaveza lokalne samouprave da organizuje prevoz za stanovništvo na celoj svojoj teritoriji i to više puta u toku dana. Autobuski prevoz će biti organizovan 5 – 6 puta dnevno tokom školske godine. Zbog malog broja putnika i neefikasnosti većeg broja polazaka, tokom školskog raspusta prevoz će biti organizovan dva puta dnevno, što će omogućiti prvenstveno odlazak i povratak radnika prve smene. Ovo je veliki pomak u odnosu na dosadašnji međugradski organizovan prevoz, koji je na većini relacija funkcionisao svega dva puta dnevno. Sada će stanovništvo imati na raspolaganju više polazaka i bolju vezu sa samim Lajkovcom, koji je sedište svih zbivanja i svega što je potrebno stanovništvu, rezimirala je načelnica Novaković.

Related posts