POKRADENE SADNICE RUŽA

Prvog dana prolećne akcije sadnje cveća, radnici lajkovačkog komunalnog preduzeća zasadili su oko polovinu nabavljenih sadnica kalemljenih ruža. Podsećamo, kupljeno je 500 sadnica ruža, u nameri da ukrase i oplemene prostor duž glavne ulice. Već početkom narednog dana, iako na izuzetno frekventnoj deonici, evidentirano je da nedostaje preko 20 sveže zasađenih ruža, ostale su samo rupe u žardinjerama.

I pored toga što su nadležni apelovali i upozoravali da se to ne čini,, prognoze najpesimističnijih su se obistinile i ponovo su se našli oni koji su uspeli da ovu lepu ideju osujete.

Komunalno preduzeće svake godine izdvoji znatna sredstva i uloži trud za sadnju cveća i zelenila na javnim površinama, a stara loša praksa nikako da se iskoreni. Uvek se nađe neko, ko iz obesti, nedostatka vaspitanja, izražene rušilaćke energije, sitne koristi ili usled kleptomanije, već neposredno nakon akcije počupa i pokrade tek zasađeno cveće. U svakom slučaju, reč je o nesavesnim građanima i prestupu.

Nije za utehu ni činjenica da se to događa i u drugim sredinama, gde su počinioci snimani kamerama i sankcionisani krivičnim prijavama, a događalo se i da se cveće ukradeno sa javnih površina preprodaje na ulicama…Kradljivce cveća anatemisali su i na društvenim mrežama, ali sve uzalud…

Bagatelan ili ne, i ovaj kriminal je vidljiv i predstavlja sliku o nama. Jedni su to počinili, drugi su to videli i pred tom činjenicom zažmurili. Šteta velika, a korist nikakva i nikome.

Iz JP “Gradska čistoća”Lajkovac ponovo apeluju na građane, da ne kradu sadnice ruža i mole građane da takve slučajeve prijave.
Ostaće, kažu, uporni u nastojanju da takve slučajeve procesuiraju i sankcionišu.

Bilo bi uistinu lepo, da ruže ostanu u žardinjerama duž glavne ulice i da svi zajedno u njima uživamo.

Related posts