AUTO SEDIŠTA ZA 61 BEBU

Opština Lajkovac je preko Saveta za bezbednost saobraćaja, i ove godine, za sve lajkovačke bebe, koje su rođene u prošloj godini, obezbedila besplatna dečija auto sedišta, koja su dodeljena danas u Gradskoj kući. Uručeno je 61 auto sedište, što je broj sličan prošlogodišnjem.

Sedišta za decu dodeljena su po Konkursu za raspodelu budžetskih sredstava Opštine Lajkovac za finansiranje unapredjenja bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lajkovac za ovu godinu. Reč je o sredstvima koja su se slila po osnovu kazni za saobraćajne prekršaje.

Naime, Programom korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lajkovac u ovoj godini, za nabavku dečijih auto sedišta za sve lajkovačke bebe, koje su rođene u prošloj godini, u okviru programa unapređenja bezbednosti saobraćaja izdvojeno je 600.000 dinara. Sve lajkovačke bebe, rođene u toku prošle godine, dobile su besplatno auto-sedište, zapravo svi koji su konkurisali. Uslov je bio, da bar jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji opštine Lajkovac i da porodica poseduje saobraćajnu dozvolu, koja će glasiti ili na roditelje, ili na nekog od članova domaćinstva.

Prilikom dodele besplatnih dečijih auto sedišta, koju je obavio Andrija Živković, predsednik opštine sa saradnicima i predstavnicima opštinskog Saveta za bezbednost u saobraćaju, rečeno je da će se sa ovom praksom i sličnim idejama nastaviti i narednih godina, sve u cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju i podizanja nataliteta. Opština Lajkovac je prva u Kolubarskom okrugu krenula sa ovom praksom, a ovo je treća godina po redu da se sa ovom praksom nastavilo.
Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, nakon čina uručenja auto sedišta mališanima i njihovim roditeljima je, između ostalog, rekao: “Ovo je jedna od mera koja se realizuje preko opštinskog Saveta za bezbednost u saobraćaju, nastavićemo i pokušati da sredstvima od kazni unapredimo bezbednost u saobraćaju na našim putevima. Reč je i o drugim merama, kao što je postavljanje betonskih prepreka (kalota ) na šetalištima, koje doprinose bezbednosti upravo najmlađih, pešaka i biciklista. Takođe, ove godine planiramo i postavljanje nekoliko bezbednosnih kamera na više lokacija, u toku je i izrada projekta za postavljanje kamera koje će pratiti brzinu svih učesnika u saobraćaju i nedozvoljene brzine registrovati, nakon čega slede prekršajne prijave i kazne nesavesnim vozačima za prekoračenje brzine u saobraćaju. Ja s nadam da će budžet Saveta biti i znatno veći, pa bi onda mogli da razmišljamo i o nekim krupnijim investicijama na ovom planu. Ono što smo planirali za narednu godinu, jeste da napravimo jedan trajni poligon na prostoru između osnovne i srednje škole, koji će koristiti naši najmlađi sugrađani i gde će moći da se upoznaju sa svim pravilima u saobraćaju, kako bi bili bezbedni učesnici u saobraćaju.”

Svečana sala Gradske kuće bila je danas, prilikom uručenja besplatnih auto sedišta, ispunjena mališanima i njihovim mladim roditeljima, što je predstavljalo izuzetno lepu sliku punu pozitivne energije.

Related posts