ČESTITKA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE

“Ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića, 29. februara, 1924. godine, Lajkovac je proglašen za varošicu. Navršava se 94 godine od proglašenja Lajkovca za varošicu, a s obzirom na datum proglašenja, Lajkovac tek svake četvrte godine slavi svoj rođendan.

Starajući se o svom identitetu, mi moramo taj datum skromno i kako dolikuje obeležavati kao datum početka urbane istorije malog mesta u srednjoj Kolubari, čije se ime odvojilo od imena Sela Lajkovac, pošto je 1908. godine prosukana čuvena lajkovačka pruga.

Neporeciva je činjenica, da je Lajkovac, čak i kada su se proredili vozovi, u kolektivnom pamćenju zarezan kao mesto železničara. Železnica , civilizacijska tekovina XIX veka, protutnjala je kroz XX vek, a ni u ovom veku se neće zaustaviti. S toga smo i ponosni na železničarsku dušu naše varoši, kao što bagerski točak, potpirući plodna polja, ne potire zemljoradnički duh kolubarskog sveta.

Proklamacija o “unapređenju” Lajkovca u varošicu objavljena je 8. maja 1924. godine u Službenim novinama Kraljevine SHS i taj akt ima punu važnost, iako kraljevine više nema, pošto je Lajkovac ostao tamo gde je i bio, na Kolubarskoj zemlji, pod kolubarskim nebom i u srcima lajkovčana.

Izgradili smo našu varoš. U teškom razdoblju, ne toliko koliko smo želeli, nego koliko smo mogli – od onoga što nam je bilo pri ruci. Nepotrebno je zamotavati u dosadne fraze ono što svako svojim očima moše videti i uporediti sa varošima sličnim Lajkovcu, premda ih je u Srbiji tako malo, tako mladih, tek nešto više od jednog veka, što za gradove jedva predstavlja prag punoletstva.

Treba odati počast našoj varoši, svim lajkovčanima koji su Lajkovac gradili i sanjali o njemu, a treba se pred sobom obavezati na staranje da i u budućnosti naša varoš bude po meri čoveka i visokih zahteva vremena u kojem živimo.

Lažna je dilema: hoće li Lajkovac u Evropu, pošto su se Evropa i Lajkovac susreli još daleke 1908. godine na peronu ovdašnje štacije, tu smo dakle i bićemo tu, gde nam je i mesto.

Želim Vam svako dobro, poštovani lajkovčani, a i onima koji u Lajkovac rade volje dolaze i po dobru ga spominju”.

Živorad Bojičić
predsednik SO-e Lajkovac

Related posts