SAVET OKRUGA O VODOSNABDEVANJU I AUTOPUTU

 

Savet Kolubarskog upravnog okruga na petoj sednici održanoj u Lajkovcu razgovarao je o dve kapitalne investicije: o priključenju opština Mionica, Lajkovac, Ub i Ljig na vodovodni sistem „Stubo Rovni“ i izgradnji nove saobraćajnice od Iverka u Valjevu do petlje u Nepričavi, kojom će se Valjevo i čitav taj kraj uključiti na autoput Beograd-Ljig. U izjavi za novinare po završetku sednice načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević istakao je da će posle 30 godina i velikog uloženog novca napokon poteći voda iz hidroakumulacije kod Valjeva. Građani opština Mionica biće prvi u čije domove će stići pitka voda iz regionalnog sistema, a zatim građani opštine Lajkovac. Milivojević je istakao i značaj izgradnje saobraćajnice od Valjeva do Nepričave, kao i da će Okrug insistirati da se uradi obilaznica oko Lajkovca, od petlje u Nepričavi do Ibarske magistrale. Kolubarski upravni okrug će, sa lokalnim samoupravama i Republikom Srbijom raditi na rešavanju još jednog problema, a to je da moderna saobraćajnica obuhvati i četiri kilometra od Slovca do Nepričave.

Zoran Mitrović, v.d direktora JP „Kolubara“ Valjevo naveo je investicije koje će ovo preduzeće realizovati u narednoj godini:

– Preko Kancelarije za javna ulaganja u sledećoj godini biće izdvojeno oko šest miliona evra. Prvenstveno će biti izgrađena deonica cevovoda Divci-Mionica dužine šest kilometara, tako da će ova opština prva dobiti vodu iz regionalnog sistema. Radovi će trajati devet meseci, njihova vrednost je oko 1,5 miliona evra. Druga investicija u 2018. je izgradnja cevovoda od Crpne stanice Paklje do Postrojenja za preradu vode „Pećina“ u Valjevu. Biće to cevovod prečnika 1000 mm, vrednosti oko 4,5 miliona evra, rok za završetak je 18 meseci. Prema obećanju Kancelarije za javna ulaganja sredstva će nam biti na raspolaganju početkom 2018. godine. Preduzeće „Kolubara“ za ove dve deonice poseduje kompletnu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu tako da odmah po opredeljenju sredstava možemo raspisati tender.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković istakao je da je za opštinu Lajkovac najbitnije povezivanje na vodoprivredni sistem. U budžetu za 2018. biće izdvojeno 10 miliona dinara za tehničku dokumentaciju za magistralni cevovod od Oštrikovca do Lajkovca, da bi se posle toga krenulo u realizaciju preko Kancelarije za javna ulaganja. Osim toga, cilj Lajkovca je da se u projekat duplih traka od Iverka u Valjevu do petlje u Nepričavi uvrsti projektna dokumentacija obilaznice oko Lajkovca. On je rekao da je izvesno da će se saobraćajnica od Valjeva u narednom periodu raditi uporedo sa završetkom trase autoputa Beograd-LJig. Poznato je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao podršku tom projektu. Živković je rekao da je na sastancima sa šefom Kabineta predsednika Republike Ivicom Kojićem i predsednikom opštine Ub Darkom Glišićem potvrđeno da je prioritet vodosnabdevanje i rešavanje tog gorućeg problema opštine Lajkovac.

Related posts