NOVINE U LABORATORIJSKOJ SLUŽBI VALJEVSKE BOLNICE

Zbog bolje organizacije u otežanim uslovima funkcionisanja, služba Laboratorije  Opšte bolnice Valjevo, osposobila je još jedan prostor za uzimanje uzoraka pacijentima sa hitnim uputima u prizemlju Polikliničkog dela. Još jedna od novina jeste i mogućnost zakazivanja uzorkovanja materijala za pacijente sa uputima sa Primarne zdravstvene zaštite.
Od 1. jula kada je zbog rekonstrukcije u Domu zdravlja Valjevo, preseljena kompletno i oprema i ljudstvo u prostor službe Laboratorije Opšte bolnice Valjevo, svi koji imaju potrebu za nekom laboratorijskom analizom dolaze u prostorije službe Laboratorije u Opštu bolnica Valjevo. Služba Laboratorije se nalazi u starom Polikliničkom delu. Za potrebe uzimanja uzoraka za analize posebno je odvojena prostorija za decu i trudnice, dok svi ostali pacijeneti u period od 7 do 9 časova daju svoje uzorke. Zbog efikasnijeg uzimanja uzoraka u prizemlju Polikliničkog dela, pored ortopedske ambulante, izdvojena je još jedna prostorija za uzimanje uzoraka pacijentima koji imaju hitan uput. Ljubica Pešić, načelnica službe Laboratorije, kaže da su odmah oformljene još dva radne jedinice za uzimanje uzoraka, kako bi se rasteretilo funkcionisanje i prijem pacijenata sa ambulantnim uputima i tako se ubrzao prijem materijala. Posebna kategorija pacijenata, deca i trudnice, svoje uzorke daju u posebnoj prostoriji i to je soba broj 40 na prvom spratu starog Polikliničkog dela.
– Ono što smo kao novinu uveli jeste da smo u prostoriji u prizemlju izdvojili prijem hitnih pacijenata i time rasteretili jutarnje gužve. To smo uradilii, iz razloga da pacijenti koji su prioritetni, a to su onkološki i pacijenti sa hitnim uputima, moraju biti tretirani kao prioritetni i primljeni odmah. Očekujemo do kraja godine zbog sezonskih bolesti povećan broj pacijenata i veći broj zahteva za analize i prema tome ćemo prilagođavati rad službe maksimalno izlazeći u susret pacijentima. Još jedna od novina od ove nedelje jeste i da pacijenti sa uputima iz Doma zdravlja,,a koji nisu hitni, mogu da zakažu u vremenu od 10.30 sati do 18 sati svoj termin za vađenje krvi ili uzimanje uzorka za analizu, kako bi izbegli čekanje. Za sada tokom prve nedelje nemamo mnogo takvih pacijenata koji su iskoristili mogućnost zakazivanja, ali se svakodnevno suočavamo sa time da bi svi hteli trenutno, tog trenutka kada dođu, da im se uzme uzorak – navodi Ljubica Pešić.
Milion i trista hiljada analiza godišnje se uradi u bolničkoj Laboratoriji, a to je oko 170 hiljda pacijenata godišnje. Svih reagenasa za analize ima dovoljno. Iako, zbog povećanja obima posla i većih guzvi, jer preko trista pacijenata dnevno dođe sa različitim uputima, nije bilo ozbiljnih problema niti pritužbi na rad i funkcionisanje službe Laboratorije.

Related posts