NASTAVNIK ZA NOBELA

Akademski slikar i profesor likovne kulture Miloje Mitrović, likovni pedagog u lajkovačkoj O.š. “Mile Dubljević”  predložen je od grupe stručnjaka za  najveće svetsko priznanje u prosveti „Prosvetni Nobel”, globalnu nagradu za nastavnike za impresivan doprionos profesiji za 2018. godinu.

Priznanje je ustanovljeno pre tri godine i smatra se Nobelovom nagradom za nastavnike, koja podiže ugled i naglašava značaj zaposlenih u obrazovanju, te je veliki uspeh i sama nominacija za ovu nagradu.

Osim po zebrama, slikar Mitrović poznat je i po školi stripa koju uspešno vodi i po sjajnim rezultatima svojih učenika na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Svoj entuzijazam i znanje uspešno prenosi brojnim generacijama.

Zanimljivo je, a i prava je to retkost danas, da uspešno uspeva da okupi i animira decu u neobaveznim školskim aktivnostima.

Ulepšavanje gradskog prostora i oslikavanje kolovoza i raskrsnica Miloje Mitorvić praktikuje već dve decenije širom naše zemlje. Milojevu prepoznatljivu „zebru” dobili su Beograd, Novi sad, Banjaluka, Šabac, Loznica Ljubovija, Bačka Palanka, Obrenovac i mnogi drugi gradovi i mesta. U susret jednoj novoj školskoj, odnosno vaspitnoj godini, u Lajkovcu je zebra oslikana svojevremeno ispred vrtiića “Leptirić”.  Osim što je svojevrsni estetski doživljaj, ovaj umetnički osmišljen pešački prelaz bitno doprinosi bezbednosti dece u saobraćaju.

Miloje Mitrović je do sada oslikao oko 40 prelaza i ni jedan nije isti, uključujući i čuvenu Milojevu zebru u Los Anđelosu.

Akademski slikar i profesor likovne kulture Miloje Mitrović i Nenad Mitrović  oslikali su upravo povodom predstojeće školske godine na pešačkom prelazu ispred Osnovne škole „Raja Pavićevć” u Bajinoj Bašti još jednu u nizu čuvenih „Zebri”.

Lajkovcu se očigledno posrećilo da ima nastavnika za Nobela, valjevca Miloja Mitrovića, čije slike krase brojne domove i galerije, kao i radovi njegovih učenika.

Related posts