POŽAR U POTKROVLJU ZGRADE

 

Dvosatna vatrena stihija u potkrovlju stambene zgrade u centru Lajkovca u ulici Kralja Petra Prvog broj 1 , savladana je brzom i efikasnom zajedničkom akcijom pet ekipa lajkovačkih, valjevskih i lazerevačkih vatrogasaca.

Teže povređenih u požaru nije bilo, a lakše povrede zadobio je lajkovački vatrogasac Miloš Mirković, koji je usled gušenja zadržan na intervenciji i infuzili u Domu zdravlja u Lajkovcu. Pozlilo je i vlasnici jednog od stanova zahvaćenih požarom.
Prema prvim informacijama, požar je izbio u zajedničkoj prostoriji u potkrovlju zgrade i pričinio je znatnu materijalnu štetu u okolna dva stana, posebno u stanu Snežane Živojinović i Zorice Ivković. Požar je zahvatio i krovnu  konstrukciju zgrade, ukupno blizu 150 kvadrata.  Gorele su i stvari zatečene na obližnjoj terasi. Sve deponovano u zajedničkoj prostoriji je izgorelo.

Akcijom gašenja požara koordinirao je Milan Mihailović, načelnik Odseka za vanredne situacije Kolubarskog okruga.
Odmah po prijavi požara, od strane jednog od stanara zgrade sa nižih spratova, za svega par minuta, pored vatrogasaca, na mestu događaja obrele su se i ekipe lajkovačkog Doma zdravlja i komunalnog preduzeća, sa sve cisternama. Vatrogasne ekipe su imale na raspolaganju nekoliko cisterni, i lajkovačkih i iz susednih opština.

Lajkovački vatrogasci tvrde, da je akcija gašenja požara bila na visini zadatka, da su raspolagali svom neophodnom tehnikom i ljudstvom i da je uz odličnu koordinaciju i solidarnost svih u okruženju požar lokalizovan u najoptimalnijem mogućem roku i sa najmanjim mogućim posledicama, isključujući bilo kakav ozbiljniji problem sa hidrantom. Naime, kažu da je samo u datom momentu bilo celishodnije i brže iskoristiti raspoloživu cisternu komunalnog preduzeća.
Odlučeno je, da se usled spleta okolnosti vršenje uviđaja odloži za sutra, jer je u potkrovlju pravo zgarište i zgrada je bez struje.
Tokom akcije, ovaj deo Lajkovca bio je bez struje.

Svi u okruženju pokazali su maksimalnu solidarnost u ovoj situaciji, a značajan doprinos dao je veliki broj komšija i radnika obližnjih radnji.

Slika zgrade čije potkrovlje gori bila je zaista sablasna i uznemirujuća i delovalo je da neće biti lako lokalizovati vatrenu stihiju, a pri tom je bilo i vetra.Centar Lajkovca je za tili čas bio pod gustim dimom.

Uzrok požara biće poznat po izvršenom uviđaju, a komšije pominju da bi uzrok požara mogao biti klima uređaj koji je ostavljen uključen u jednom od stanova i koji je počeo da varniči.

Related posts