VRTIĆ ZA PRIMER

Početkom ove sedmice , u organizaciji “Ministarstva prosvete ,nauke i tehnološkog razvoja” , “UNICEF-a” i “Centra obrazovne politike” održana je stručna tribina na temu “Uključivanje u formalno obrazovanje dece izbeglica/migranata na teritoriji Rebublike Srbije”.
Predstavnici Tima za uključivanje dece migranata u sistem obrazvovanja predstavili su projekat koji je realizovala predškolska ustanova pod nazivom ‘Sad znam da nisam sam”.
Projekat je realizovan sa decom migranata koji su smešteni u Crvenom krstu u Bogovađi od novembra prošle do juna ove godine.
“Na ovom stručnom skupu svoja iskustva su predstavile tri osnovne škole iz Srbije – “Branko Pešić”, “Jovan Ristić” i “Rade Drainac” sve tri iz Beograda, a PU “Leptirić” je jedina predškolska ustanova u Srbiji koja je realizovala ove aktivnosti, pa je uzeta kao primer pozitivne vaspitno-obrazovne prakse. Ovo je drugi put u roku od mesec dana – podsećamo da je predškolska ustanova “Leptirić” bila primer inspirativne i pozitivne prakse u “Obuhvatu dece pripremno -predškolskim programom” za područje Zapadne Srbije, što se desavalo u Čačku. Obuhvat dece je maksimalan, obzirom da se zbog organozacije besplatnog prevoza u nasu ustanovu upisuju i deca iz sela rubnih opština-Mionice (Nanomir i Virovci, Ub , Paljuvi i Ruklada), LJig(Latkovic i Bošljanovici i Lazarevac (Petka). Ovo je najbolji primer obuhvata dece na teritoriji naše države jer se postiglo skoro nemoguće.
Ujedno je istaknuta i realizacija specijalizovanih oblika rada, radionica i tribina za roditelje, kulturnih i javnih manifestacija, besplatnih pozorišnih predstava i užina za decu iz marginalizovanih grupa. Veliki broj stručnih sardnika, postojanje pedagoškog asistenta i stalno stručno usavršavanje takođe su navedeni kao kvalitet rada lajkovačke Predškolske ustanove.
Vizija rada ustanove jeste da izvrši potpun obuhvat dece i pre polaska u pripremni predškolski program i to ne samo specijalizovanim programima i igraonicama,vec celodnevnim boravkom, što se ocekuje preseljenjem u novoizgradjeni objekat.
Pozivno učešće na stručnom skupu naša ustanova shvata kao veliko priznanje od strane Ministrastva prosvete , priznanje za rad, trud i inovacije koje smo uneli u sistem obrazovanja” , istakla je direktorka PU “Leptirić” gospođa Mila Mitrović.

Related posts