ĆIRINA ZASTAVA NA KROVU BALKANA

U organizaciji Djak sporta Beograd, planinari Šapca sa gostima ( uključujući i predstavnike lajkovačkog PSD Ćira), ukupno 60 učesnika, proveli su vikend u Bugarskoj. Planinari su se ispeli na Musalu 2925mnv . U nedelju, Ćirin predstavnik je iskoristivši prepodnevni odmor ispeo i “hizu Maljevicu” 1960 mnv, potom je usledilo pakovanje i kraći obilazak Sofije.

“Pohvale organizatoru PD Cer Šabac, kao i zahvalnost Djak sportu za sponzorstvo, a ujudno smo se upoznali sa njihovim brendom planinarske obuće coperminer”, rekao je učesnik akcije lajkovački planinar Vlada Jakovljević.

Musala (“blizu Boga” ili “mesto za molitvu”) je najviši vrh Balkana sa svojih 2925 mnv. Sam vrh se nalazi u sklopu nacionalnog parka Rila sa kog se pruža pogled na Vitošu ka severozapadu, Srednu Goru ka severoistoku, Rodopske planine ka jugoistoku, Pirin ka jugu, Osogovo i planinu Ruj ka zapadu i naravno Rilu.
Musala je najhladnije mesto u Bugarskoj kao i na celom Balkanskom poluostrvu sa prosečnom godišnjom temperaturom od -3 °C. Po statistici, 8 meseci godišnje temperatura je oko 0 °C i tokom tog perioda 45 odsto padavina je sneg, koji se zadržava u proseku 200 dana.
Planina Rila je dobila ime po tračkoj reči koja znači „prepuna vode“, obzirom da ima 150 jezera i izvora vruće vode. Ispod vrha Musala smešteno je Ledeno jezero, ujedno i najviše balkansko jezero, na 2709 mnv nadmorske visine. Padine Rile su izvor najvećih bugarskih reka: Marice, Iskara, Strume, Meste i Rilske reke.
Na zapadnim obroncima planine nalazi se poznati Rilski manastir iz 10. veka.

Related posts