NACIONALNI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

U nedelji Crvenog krsta od 8. do 15. maja, obeležava se i 11. maj, posvećen dobrovoljnim davaocima krvi. Služba transfuziolofije OB Valjevo osim 11. maja poštuje i Svetski dan posvećen humanim davaocima, a to je 14. jun. Dr Milutin Mihajlović, načelnik službe Transfuziologije naglašava da je uvek važno iskoristiti svaki povod da se zahvalimo ljudima koji humanism gestom daju krv za tuđe živote.

“Ove godine možemo sa ponosom da istaknemo da Crveni krst i Služba za transfuziju valjevske bolnice rade na istom i boljem nivou nego proteklih godina, a svedoci smo da u Valjevu nismo imali probleme sa davalaštvom i rezervama krvi. Podatak da za prva četiri meseca ove godine u odnosu na prošlu godinu imamo povećanje davalaštva za 14%, tako da nas to sve raduje”, rekao je dr Mihajlović koji se ovom prilikom zahvalio svim davaocima sa područja Kolubarskog okruga na čijem području rai služba transfuziologije.

Dr Milutin Mihajlović je rekao da su dobri rezultati i pokazatelj dobre saradnje sa svim filijalama Crvenog krsta u svim opštinama kao i sa brojnim udruženjima dobrovoljnih davalaca. Udruženje dobrovoljnih davalaca „Policajac“ će u okviru svog praznika 18. maja u Brankovini sprovesti i dobrovoljnu akciju prikupljanja krvi, a tom prilikom će biti i uručena priznanja najistaknutijim davaocima. Crveni krst Srbije i služba Transfuziologije ove godine rade projekat na temu ko su najčešći dobrovoljni davaoci.

“Dosadašnji pokazatelji govore da nema neke grupacije koja prednjači u davalaštvu krvi, nego je zastupljenost u davaocima krvi podjednaka u svim profesijama i uzrastima. Jedino što smo primetili i na tome ćemo bazirati buduće aktivnosti jeste da je ženska populacija značajno manje zastupljena u odnosu na mušku i do 25% i mi ćemo se pozabaviti tom temom kako bismo uvideli zašto je to tako. Svedoci smo da ženska populacija duže živi i da je potpuno radno sposobna kao i muška pa ne vidimo prepreke za davalaštvo” navodi dr Mihajlović, podsećajući da krv mogu dati svi zdravi ljudi od 18 do 65 godina sa kilažom preko 50 kg. Muškarci mogu biti davaoci na svaka tri meseca, a žene nakon četiri meseca. Akcije dobrovoljnog davalaštva se sprovode prema unapred utvrđenom kalendaru pa se planski sprovode tako d asu uvek stabilne rezerve krvi u službi Transfuziologije.

U nedelji Crvenog krsta, biće deljeni paketići u porodilištu valjevske bolnice. U periodu od 8. do 15. maja svaka porodilja će pri odlasku kući dobiti poklon paket.

Related posts