OTVORENA ŠKOLA U JABUČJU

U istoriji lajkovačke  opštine i bogatoj istoriji jabučkog školstva, 9. maj  ovogodišnji Dan škole i 175. godišnjica postojanja škole u Jabučju, ostaće zapamčeni po svečanom otvoranju nove zgrada OŠ “Dimitrije Tucović”. Reč je o jednoj od najstarijih škola lajkovačke opštine, osnovanoj daleke 1842. godine.

Novu, savremenu  školsku zgradu u Jabučju, površine od oko 1500 kvadratnih metara, zajednički su sagradili i opremili Opština Lajkovac i JP„EPS – Ogranak RB Kolubara“.

Svečanu vrpcu, zajedno sa Aleksandrom Lukićem, direktorom škole, presekao je i useljenje u novu školsku zgradu ozvaničio  Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac. Predsednik Živković je ovom prilikom podsetio, da se na otvaranje novog školskog objekta u Jabučju neobjašnjivo dugo čekalo i poručio da je Lajkovac izašao iz perioda stagnacije i da ulazi u period napretka i svetlije budućnosti:”Danas želim, pre svega, da vam se obratim kao roditelj, jer jedino tako mogu da na pravi način sa vama podelim zadovoljstvo koje osećam. Najveći uspeh u životu svakog roditelja jeste da obezbedi najbolje uslove za život i kvalitetno obrazovanje svome detetu. Samo oružjem zvanom obrazovanje, možemo sačuvati našu decu od poroka, koji podmuklo vrebaju sa svih strana na ulici, a od kojih svi sve više strepimo. Zato podjednako dobri uslovi za rad i učenje u školama moraju biti obezbeđeni deci u Lajkovcu, Jabučju i bilo kom drugom selu na teritoriji opštine Lajkovac. To je zajednički zadatak svih nas”.

Prisutnima se obratio i Aleksandar Lukić, direktor škole:”Pripala mi je izuzetna čast da vam poželim da se prijatno osećate u ovom svečanom trenutku, koji će ostati upamćen kao jedan od najblistavijih u bogatoj istoriji jabučkog školstva. Osećam obavezu da, u ime sadašnjih i budućih generacija naših učenika, izrazim veliku zahvalnost svim ljudima koji su doprineli da naši đaci buduće školske dane provode u prelepom ambijentu. Posebnu zahvalnost iskazujem RB “Kolubara”, opštini Lajkovac, ali i mesnim zajednicama Mali Borak i Skobalj, koje su kao društveno odgovorne institucije prepoznale da je ulaganje u školstvo, zapravo ulaganje u budućnost”.

Svečanosti povodom otvaranja nove škole u Jabučju, u i ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prisustvovala je Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Valjevo:”Za svako mesto je velika stvar kada dobije novu školu, a za ovih nešto više od 260 đaka i zaposlene u ovoj školi, to će biti jedan veliki iskorak napred u poboljšanju kvaliteta, pre svega, nastave. Ova nova škola, ovaj divan prostor, svakako će ispuniti najviše standarde, i kad je u pitanju materijalno tehnička opremljenost, i kad je u pitanju adekvatnost prostora. Cilj Ministarstva prosvete i Vlade Srbije je da u našoj zemlji bude što više ovakvih škola i da, naravno, bude što više dece koja će učiti i napredovati u ovakvim školama”.

Nakon oficijelnog dela svečanog otvaranja nove školske zgrade, učenici i nastavnici jabučke škole izveli su prigodan program.

Svečanom otvaranju nove škole u Jabučju prisustvovali su brojni gosti.

 

Related posts