U LAJKOVCU UPISANO 12. 147 BIRAČA

Na području Opštine Lajkovac u birački spisak upisano je 12. 147 birača, što je za 30 birača manje u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore. Na teritoriji opštine ima 35 biračkih mesta.
U Srbiji je predizborna tišina i trajaće do zatvranja biračkih mesta 2.aprila u 20 časova.
Za vreme predizborne tišine zabranjeni su izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata. Na sam dan glasanja, u nedelju 2. aprila, od 7.00 do 20.00 dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.
Tokom predizborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju. Tokom predizborne tišine, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ukoliko se ta odredba ne poštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje ponavlja.
Redosled 11 kandidata na glasačkom listiću :
1. Saša Janković koga je za predsednika Srbije predložila Grupa građana “Za Srbiju bez straha”.
2. Vuk Jeremić – kandidat Grupe građana “Moramo bolje”
3. Miroslav Parović – kandidat Narodnog slobodaraskog pokreta
4. Saša Radulović – kandidat Grupe građana “Dosta je bilo”
5. Luka Maksimović – kandidat Grupe građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako
6. Aleksandar Vučić – kandidat vladajuće koalicije – SNS, SPS-Ivica Dačić, Socijaldemokratska partija Srbije-Rasim Ljajić, Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma, PUPS-Milan Krkobabic, Pokret socijalista-Aleksandar Vulin, Srpski pokret obnove-Vuk Draškovic, Pokret SNAGA SRBIJE-BK-Bogolub Karić, Savez vojvodanskih Madara-Ištvan Pastor.
7. Boško Obradović – kandidat Srpskog pokreta Dveri
8. Vojislav Šešelj – kandidat SRS
9. Aleksandar Popović – kandidat Demokratske stranke Srbije
10. Milan Stamatović – kandidat Grupe građana “Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović
11. Nenad Čanak – kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine
Biračka mesta biće otvorena u nedelju 2. aprila u 7.00 časova, a zatvaraju se u 20.00 časova. Građani koji imaju stare lične karte moći će da glasaju ukoliko biračkom odboru pokažu staru ličnu kartu i potvrdu MUP-a da su podneli zahtev za izdavanje nove lične karte.
Važeći glasački listić je i onaj na kome su ispisani ili nacrtani komentari i poruke, precrtana imena drugih kandidata, pod uslovom da se može utvrditi za koga je birač glasao.
Ovoga puta, uvedeno je nekoliko novina. Uvode se sigurnosne zatvornice za zatvaranje vreća sa izbornim materijalom prilikom njegove primopredaje između radnog tela i biračkih odbora. Druga novina je da svi članovi biračkih odbora moraju imati identifikacione kartice, treća je da birački odbor koristi kontrolni formular koji popunjava pre pravljenja zapisnika o svom radu.Četvrta novina je da se evidencija o prisustvu članva biračkog odbora na biračkom mestu sačinjava u dva primerka i peta je da posle glasanja radno telo uz ostali izborni materijal, koordinatoru Republičke izborne komisije, predaje jedan primerak zapisnika o primopredaji između biračkog odbora i radnog tela.
Republička izborna komisija (RIK) konačne rezultate izbora objavljuje najkasnije do 6. aprila do 20.00 časova.

Related posts