KUĆE I GRAĐEVINSKI MATERIJAL ZA IZBEGLIČKE PORODICE

U opštini Lajkovac juče su uručeni ključevi od seoskih kuća sa okućnicom za tri izbegličke porodice i potpisani ugovori o vrednoj pomoći u građevinskom materijalu za još osam izbegličkih domaćinstava. Tri izbegličke porodice sa prebivalištem na teritoriji opštine, zahvaljujući budžetskom programu Komesarijata za izbeglice i Opštine Lajkovac, dobile su seoske kuće sa okućnicom (vrednost svake kuće je do 1.150.000 din), kao i građevinski materijal vrednosti 180.000 din. U okviru Regionalnog stambenog programa Republike Srbije – Podtalas 4, a zahvaljujući donatorskim sredstvima Evropske unije, Vlade Japana, SAD i Kanade, osam izbegličkih porodica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje imaju prebivalište u Lajkovcu, dobilo je bespovratnu pomoć u građevinskom materijalu od 1.116.000 din (9.000 evra) po porodici, za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju svojih građevinskih objekata. Ugovore su potpisali predsednik Opštine Andrija Živković i poverenik za izbeglice opštine Lajkovac Živorad Šušnjarević.

U toku je Javni poziv opštine Lajkovac u okviru Regionalnog stambenog program Komesarijata za izbeglice Republike Srbije-Podtalas 5, koji traje od 10. januara do 24. februara 2017. godine. Porodice izbeglih lica mogu se prijaviti za dodelu još 12 seoskih kuća sa okućnicom i paketa građevinskog materijala vrednosti 180.000 dinara za adaptaciju. Očekuje se da ovaj projekat bude završen do 1. septembra. U opštini Lajkovac privodi se kraju i Program bespovratne dohodovne pomoći za ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije ukupne vrednosti milion dinara. Pojedinačna pomoć iznosi do 200.000 din, namenjena je za razvoj ličnog preduzetništva, a najčešće se koristi za kupovinu alata, plastenika, stočnog fonda itd.

Na teritoriji opštine Lajkovac još se nalazi 42 izbeglih (Hrvatska i BiH) i 87 interno raseljenih lica (Kosovo i Metohija), čije se potpuno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje očekuje ove i iduće godine, rečeno je na svečanosti u opštini Lajkovac.

Related posts