PETICIJA ZA POVRATAK SUDA PRED ODBORNICIMA

Predsednika Skupstine Opstine Lajkovac Živorad Bojičić, doneo je odluku da na dnevni red predstojeće sednice Skupštine stavi Peticiju gradjana opštine Lajkovac ,a u vezi povratka dela Osnovnog suda u Lajkovac ,kao i da uputi poziv na konsultacije lajkovačkim Zavetnicima koji su inicijatori Peticije. Zahtevi sadržani u Peticiji su dopunjeni, na preporuku Predsednika Skupstine Opstine Lajkovac.
“Polazeci od toga da u raspoloživim okolnostima  povratak Osnovnog suda u celosti verovatno nije moguć, odlucili smo da nasi zahtevi budu minimalni i prihvatljivi za nadležno ministarstvo,tj.Ministarstvo Pravde,a opet u interesu gradjana opštine Lajkovac.
“Ovo nije odustajanje od potpunog povratka Osnovnog suda u našu opštinu ,ovo je jedino realno i izvodljivo u ovom trenutku,sve dokle ne počnu neki novi vetrovi da duvaju Kolubarom i dok se ne iskristališe politićka situacija za potpuni povratak istog”, kažu lajkovački Zavetnici, dodajući da je zmeštanje suda van Lajkovca bila čista politicka odluka.

Zahtev je da se uvedu tri sudeća dana,da overivači budu prisutni svih pet dana u nedelji i da se vansudsko osoblje ,od kojeg zavisi efikasan rad suda ,vrati u Lajkovac(portiri,kuriri itd.)

Inicijatori Peticije pozivaju na jedinstvo sve predsednike odbornickih grupa u lajkovackoj Skupstini, sve politicke partije i vlasti i opozicije ,da se na sednici Skupstine Opstine Lajkovac izglasaju zahtevi po pitanju povratka dela suda uLajkovac.

Zavetnici pozivaju sve politicke činioce u Skupstini Opštine Lajkovac da pokažu krajnju ozbiljnost i da sednica Skupštine Opštine Lajkovac protekne u konstruktivnoj raspravi i da se ne dozvoli nejedinstvo po ovom pitanju,a posebno medjusobne optužbe o odgovornosti i razlozima odlaska suda iz Lajkovca.

Kako saznajemo, lajkovacke Zavetnike neće predstavljati stranački predstavnici na sednici Skupštine ,vec stručno lice koje je iz pravosudja i koje je dobro upućeno u ovaj problem.

Zavetnici takodje zahtevaju da se svaki odbornik u Skupstini Opstine Lajkovac izjasni prilikom glasanja pojedinačno,prozivkom.
Ukoliko Skupština opstine izglasa zahteve ,ta odluka će biti prosledjena Ministarstvu pravde, koje ce odlučivati o povratku suda u Lajkovac.
Ukoliko odgovor Ministarstva Pravde bude negativan, Zavetnici  pozivaju opštinsko rukovodstvo da raspiše referendum na osnovu Zakona o Lokalnoj samoupravi i Statuta opštine Lajkovac ,kako bi se na osnovu toga pokazala  narodna volja žitelja ove opstine i kako bi rukovodstvo opštine Lajkovac moglo da deluje i zahteva povratak delova suda preko drugih državnih institucija.

Zavetnici  pozivaju odbornike skupstine Opstine Lajkovac da izglasaju zahtev o REFERENDUMU ,kao i predsednike svih odborničkih grupa da podrže i ovu inicijativu na konsultacijama koje su zakazane za cetvrtak 26. januar.

Opštinski odbor Zavetnika u Lajkovcu pozdravlja odluku Predsednika Skupštine opštine da na dnevni red tog predstavničkog organa stavi peticiju građana o povratku dela Osnovnog suda u Lajkovac kao i poziv na konsultacije upućen tom odboru, inicijatoru peticije.

Podsećamo da je odbor Zavetnika u Lajkovcu pre par meseci pokrenuo borbu za povratak nelegalno izmeštenih opštinskih institucija sa ciljem očuvanja integriteta lajkovačke opštine.

Početkom oktobra prošle godine predstavnici Zavetnika opštinskoj Skupštini uspešno su predali peticiju o povratku Osnovnog suda koju je svojim potpisima podržalo više od 800 građana.

“Pomenutom peticijom želeli smo da ukažemo na neophodnost povratka suda u Lajkovac jer smatramo da je to pitanje od izuzetne važnosti za našu opštinu. Vraćanje izmeštenih institucija nazad u Lajkovac ključan je uslov da sačuvamo samostalnost, pa i sam opstanak naše opštine”, poručuju Zavetnici iz Lajkovca.

 

Related posts