ZBOG POJAVE STENICA ISPRAŽNJENA ORTOPEDIJA

Kako nezvanično saznajemo, i to od pacijenata koji su iznenada otpušteni, na Odeljenju ortopedije valjevske bolnice su se u dušecima i jastucima pojavile stenice, zbog čega su pacijenti imali crvenilo na koži i svrab. Po izlasku iz bolnice, pacijenti su , kako im je kažu savetovano, spalili svu garderobu koju su tokom lečenja nosili. Lakši pacijenti sa Odeljenja ortopedije otpušteni su na kućno lečenje, a teži su zbrinuti u okviru ustanove.
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije:
“Krevetna stenica je vrsta kućne stenice ,parazitira hraneći se krvlju čoveka, mačke, psa, i drugih domaćih životinja, ali i krvlju zeca, glodara i raznih ptica. Krevetna stenica najaktivnija je noću kada izlazi iz svojih staništa (kreveta, dušeka i drugog nameštaja) i usnim aparatom za bodenje sisa, krv domaćina.
Na mestu uboda na koži domaćina, ona svojim izlučevinama stvara lokalnu reakciju u vidu crvenila praćenog svrabom. Krevetna stenica može biti jedan od vektora (prenosioca) i izazivača zaraznih bolesti.
Krevetna stenica je insekt koji nije sposobna da leti već živi kao ektoparazit sisara i ptica hraneći se njihovom krvlju., uključujući osip na koži, alergijske reakcije, i psihološke simptome.”

Tim povodom, iz PR službe ove zdravstvene ustanove data je sledeća informacija:

OBAVEŠTENJE ZA JAVOST

Zbog pojave insekata na Odeljenju ortopedije Opšte bolnice Valjevo, odlukom Komisije za zaštitu od bolničkih infekcija OB Valjevo, doneta je odluka da se Odeljenje ortopedije isprazni i da se preduzmu sve zakonom propisane i strukom predviđene mere.
Za sprovođenje mera odgovorni su svi zaposleni u Opštoj bolnici Valjevo.
Pacijenti Odeljenja ortopedije će biti zbrinuti u okviru ustanove.
Pojačane sanitarno higijenske mere će trajati naredne dve nedelje.

Related posts