“LEPTIRIĆI” U DOMU SINDIKATA

Proteklog vikenda,  deca iz PU”Leptirić” , koja su polaznici plesne škole “Ritam, pokret, muzika ” nastupili su u prepunoj dvorani Doma sindikata u Beogradu , koja prima više od hiljadu posetilaca , povodom manifestacije “Plešimo zajedno” , upriličenu povodom Svetskog dana deteta (20.novembar) u organizaciji Sokolskog društva iz Beograda.

Tim povodom , ministar za rad , zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja , g.Aleksandar Vulin i direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava g-đa SUzana Panunović prisustovali su multimedijalnoj interaktivnoj radionici , koja je bila sastavni deo manifestacije.

Svetski dan deteta proglašen je 20.novembra 1954, godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije , 20.novembra 1959.godine UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta , a tačno 30 godina potom i Konveciju o pravima deteta , koju je prihvatila i Republika Srbija.

Dečja prava koja su utvrđena Konvecijom o pravima deteta , koju su ratifikovale 193 zemlje , ističu da je osnovni princip , pravo na život , opstanak i razvoj , prioritetni interes deteta kao i pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju.

Uprkos ogromnom napretku koji je ostvaren za decu od usvajanja Konvencije o pravima deteta , prava miliona dece se krše svakog dana. Skoro 50 miliona dece je raseljeno iz svojih domova , 250 miliona dece živi u zemljama koje su pogođene sukobima , a skoro 385 miliona dece živi u estremnom siromaštvu, samo su neki od podataka koje je objavio UNICEF.

Deca iz naše ustanove PU “Leptirić” bili su najmlađi učesnici ove manifestacije. Uživajući u nastupu pobrali su brojne simpatije, a slobodno vreme po završetku nastupa iskoristili su za razgledanje prestonice.

Predškolska ustanova “Leptirić” je izuzetno ponosna što je uzela učešće u ovako značajnoj manifestaciji i na najbolji mogući način prezentovala našu opštinu Lajkovac.

 

 

Related posts