LAJKOVCU DONACIJA OD 10 000 EURA

Lajkovac je ovih dana u žiži javnosti, zbog održavanja važnog skupa koji je okupio veliki broj učesnika iz oblasti delovanja u vanrednim situacijama.
Fondacija Ana i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) organizuju u Lajkovcu trodnevni trening za podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u odgovoru na vanredne situacije.
Trening je namenjen članovima Opštinskog štaba za vanredne situacije, članovima Saveta za migracije i poverenicima Civilne zaštite. Trening se organizuje u okviru Projekta “Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu” koji ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih samouprava pogođenih izbegličkom krizom, među kojima je i Opština Lajkovac , u kojoj je smešten jedan od prihvatnih centara, za reagovanje u ovoj ali i svim potencijalnim vanrednim i kriznim situacijama
“Fondacija Ana i Vlade Divac je organizovala trodnevni trening na temu: Podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u odgovoru na vanredne situacije. Cilj treninga je upoznavanje prisutnih na obuci sa problematikom kada nastupi vanredna situacije. Prvi dan je trening obezbedjen za članove štaba,drugi dan za poverenike Civilne zaštite a treći dan za osposobljena pravna lica. Predavaci su cenjeni profesori iz oblasti bezbednosti i vanrednih situacija. Posle završenog trodnevnog treninga bice uručeni sertifikati svim polaznicima. I na kraju Fondacija Ana i Vlade Divac je prva fondacija koja je donirala preko potrebna sredstva i opremu za potrebe Civilne zaštite i iznosu oko 1,2 miliona koje će Štab za vanredne situacije opredeliti za ista,” rezimirao je Branko Ivanović u ime lajkovačkog Opštinskog kriznog štaba.
Predstavnici Fondacije Ana i Vlade Divac, prvog dana treninga u Lajkovcu su uručili donaciju – mašinu za sneg Centru za azil u Bogovađi, koja će pomoći da Centar u nastupajućim zimskim mesecima funkcioniše normalno.
Trening prolazi preko 50 članova članova opštinskog štaba za vanredne situacijei Saveta za migracije i poverenici civilne zaštite. Učesnicima skupa i polaznivima treninga se obratio se obratio i predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.
Obuka se organizuje po zvaničnoj metodologiji Trening centra Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a vode je stručnjaci i predavači iz oblasti vanrednih situacija.
Prvi trening za podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u odgovoru na vanredne situacije organizovan je sredinom septembra u opštini Šid, potom u Tutinu sredinom oktobra, a pored Šida, Tutina , Subotice i Lajkovca, treninzi će biti održani i u Dimitrovgradu, Sjenici i Preševu. Posle održanih treninga te opštine će dobiti grantove od po 10.000 eura za kupovinu opreme za reagovanje u vanrednim situacijama.
Projekat “Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu”, koji se sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), počeo je 1. marta i trajaće do 31. avgusta sledeće godine
Ideja Fondacije Ana i Vlade Divac da se osnaži lokalna zajednica, ne samo vezano za migrantsku krizu, nego i za bilo koju vanrednu situaciju.

Related posts