USPEŠNA 35. JUBILARNA IZLOŽBA SIMENTALCA

Šampionka jubilarne 35. izložbe priplodnih goveda simentalske rase održane u Lajkovcu je krava Frida, vlasništvo Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo. Mlečnost grla u drugoj laktaciji je 6.609 litara sa 3,82 odsto mlečne masti. To je druga uzastopna pobeda Poljoprivredne škole, koja dokazuje da je dosegla izuzetan kvalitet u gajenju priplodnih goveda. Na izložbi je preko 40 stočara predstavilo 132 priplodna grla. U kategoriji krava za najbolje grlo proglašena je Mira vlasnika Vidosava Čitakovića iz mioničkog sela Gornji Mušić, najkvalitetnija prvotelka je grlo Lara Milana Milakovića iz Mratišića, dok je šampionka među junicama Jana Slavoljuba Ćatića iz Jabučja. Najbolju kolekciju krava izveo je Vidosav Čitaković, dok je najkvalitetnija kolekcija junica Milana Milakovića iz Mratišića.
Priznanje za apsolutnog šampiona izložbe, uvedeno ove godine, pripalo je Marku Milosavljeviću iz Dučića, čuvenom odgajivaču simentalca, višestrukom pobedniku Novosadskog sajma i učesniku svih 35 izložbi u Lajkovcu. Posebno priznanje za razvoj stočarstva dobio je Miloš Janić iz Pepeljevca, učesnik svih 35 izložbi i nekadašnji apsolutni šampion Novosadskog sajma. Centar za poljoprivredu specijalnu plaketu je uručio Živoradu Bojičiću, predsedniku SO Lajkovac i ovogodišnjem predsedniku Organizacionog odbora, za izuzetan dugogodišnji doprinos organizaciji izložbe. Najlepša slika viđena je pre proglašenja pobednika, kada je organizator najmlađim članovima porodica farmera-stalnih izlagača dodelio male statue govečeta, čime je simbolično pokazao da stočarska proizvodnja ima budućnost u kolubarskom kraju.
Izložbu je otvorio predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, predsednik Komisije za ocenjivanje grla bio je dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana, a Centar za poljoprivredu Lajkovac predvođen Nikolom Radulovićem još jednom se pokazao kao vrstan organizator.

Related posts