SEZONA VELIKIH AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI

Nakon letnje sezone, u jesen je povećan operativni program pa su i akcije prikupljanja krvi u kalendaru tako planirane da su intenzivirane tokom septembra i oktobra. U petak 23. organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u Lajkovcu. Lajkovčani su u  septembru organizovali dve akcije dobrovoljnog davanja krvi, u Tamnavi Zapadno polje i Domu zdravlja Lajkovac, u kojima je prikupljeno 120 jedinica krvi.Lajkovčani su i ovoga puta bili na visini zadatka .

“Možemo da konstatujemo da su zalihe krvi stabilne, operativni program se odvija nesmetano. Imali smo i velikih saobraćajki i hitnih slučajeva sa potrebama za krvnim produktima i mi smo na sve to odgovorili. Zahvaljujući saradnji sa crvenim krstovima iz okruga i organizatorima akcija naše aktivnosti su redovne “– zaključio je dr Milutin Mihajlović, još jednom podsećajući da svaki zdrav čovek između 18 i 65 godina starosti može biti davalac. On je dodao da davanjem krvi ljudi ne samo što pomažu drugima mogu i da pregledaju sopstveno zdravlje jer se vrše obavezna testiranja i preventivni opšti pregledi, nakon čega se pristupa davanju krvi.

Sledeće velike akcije planiraju se za sam kalendarski kraj godine kako bi zalihe bile obezbeđene za januar koji je takođe kritičan mesec zbog dosta prazničnih dana. Višegodišnje radno iskustvo dr Mihajlovića navodi na zaključak da je činjenica da se davaoci u našem kraju rado odazivaju i da u tome ima veliki udeo način rada i pristup prema ljudima. Prijalteljski odnos prema dobrovoljnim davaocima uspostavlja odnos poverenja koji je ključan za to da u Valjevu ima sasvim dovoljno davalaca, pa oni službu Transfuzije i Crveni krst doživljavaju kao drugu kuću, pa ne čudi dobar kontinuitet u radu i dovoljne zalihe krvi i krvnih derivata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

Related posts