HLADNJAĆA U GENERALNOM ŠTRAJKU

Zaposleni u Hladnjači Fruvela doo Lajkovac, od danas su u generalnom štrajku. Petnaest neisplaćenih plata su ključni razlog za ovakav radikalan potez radnika.
Petar Bečkei iz mašinske radionice je kategorično naglasio: “Ukoliko za pet dana gazde, lokalna samouprava, država ili bilo ko drugi nadležan, ne reše problem, mi iz mašinske radionice ovo sve ostavljamo i odlazimo! Ne možemo i ne želimo više da snosimo odgovornost! Tu je blizu 20 tona amonijaka, a to je velika opasnost za okruženje!”
Preostalih par desetina radnika ove, nekad renomirane hladnjače, su, kažu, rešeni da istraju u svom zahtevu i neće nastaviti, niti dozvoliti rad, dok ne dobiju zaostale plate. Odavno su na ivici egzistencije, napominju radnici. Pored toga, što petnaest meseci nisu primili plate, radnici kažu i da im putni troškovi nisu isplaćeni više od četiri godine unazadi, a porezi i doprinosi su uplaćivani na skoro minimalne zarade.

Saznajemo, da je prosečna plata radnika hladnjače oko 25 000 dinara. Takođe, angažovan je i određen broj neprijavljenih radnika, uz prazna obećanja da će biti prijavljeni, a i sezonci teško uspevaju da naplate zarađeno, pa niko više i ne dolazi.
Poslednjih meseci je, u više navrata, zbog enormnih dugovanja, i struja u hladnjači isključivana . Pri tom je u komorama bilo uskladištene robe, a hladnjača je bez struje bivala i po sedam i deset dana.
Danas, na glavnoj kapiji hladnjače je katanac. Ni ulaz, ni izlaz ne dozvoljavaju. Pred kapijom, par komitenata , iz Koceljeve i Stepanja, strpljivo i uzaludno čekaju od jutros. U krugu hlasnjače , zatekla su se i dva šlepera komitenata, jedan iz Koceljeve i drugi ZZ “Trlić”.
Radnici koji su u generalnom štrajku su u radničkoj menzi, koja izgleda odavno i ne radi.Rukovodstvo hladnjače je na spratu i niko neće da udostoji radnike ni sa bilo kakvim objašnjenjem. Radnici su štrajk najavili, gazde su ostale neme.
U direktorskoj kancelariji smo zatekli mlađanog Vladimira Brkića, koji je odmah reko da neće davati nikakve izjave za medije, pogotovo ne one koji su u januaru ove godine zlonamerno pisali o ovoj firmi (misleči pri tom na portal LAJKOVAC NA DLANU) . Tatu Aleksandra Brkića nismo danas zatekli u firmi, a kako saznajemo, poslednjih dana retko i dolazi.
Radnici se nadaju, da će gazda doći među radnike i udostojiti ih bilo kakvog odgovora. Noćas i do daljnjeg ostaju u hladnjači.
“Poniženi smo do kraja.! Izgubili smo minimum ljudskog dostojanstva!Ni u prodavnicama više niko neće da nam da hranu na veresiju, jer znaju da nemamo odakle da platimo, a već nas mesecima zovu da platimo ono što smo ranije uzeli”…..nemoćno komentarišu radnici.

U nastavku sledi tekst objavljen 19. januara na portalu LAJKOVAC NA DLANU, u rubrici EKONOMIJA, pod naslovom HLADNJAČA BEZ STRUJE:
Hladnjača “Fruvela” u Lajkovcu, bila je deset dana bez struje, zbog neplaćenog višemilionaskog duga za potrošenu električnu energiju. Sporna dugovanja za struju su u više navrata bezuspešno reprogramiranja, a upućeni tvrde, da je reč o dugu od 5,5 miliona dinara.Ipak, struja je juče konačno uključena.
U momentu isključenja struje, bilo je dosta zaliha uskladištene i smrznute robe. Svoju robu su pojedini korisnici usluga, poput ZZ “Trlić” i “Stočar L.S.B.” Ub,pošto je u pitanju meso,odmah odvezli, ali je ostalo dosta robe, mahom voća, kako ostalih komitenata, tako i same hladnjače.Najviše se zateklo aronije, višnje, šljive i jabuke.Ovo nije prvi put da hladnjača “Fruvela” ostaje bez struje, upravo zbog neplaćenih računa, a od posledica “majskih poplava”, od kojih se još nije oporavila, hladnjača je bez struje bila i duže.Sve su ovo veliki ataci na značajne kapacitete hladnjace koja ima mogućnost 6 500 tona istovremenog smeštaja robe i koja predstavlja bitan činilac regionalnog razvoja.Nekadašnja hladnjača ZZ Lajkovac,ima izvanredne prijemno-preradne kapacitete i izuzetno dobro razvijen regionalni infrastrukturni sistem.
Imajući sve to u vidu, ovdašnja lokalna samouprava je u više navrata izlazila u susret i pomagala u rešavanju problema hladnjače, imajući svakako u vidu i broj radnika angažovanih u ovoj firmi.
Hladnjača za voće Fruvela je u vlasništvu privrednog društva Fruvela d.o.o. za proizvodnju, preradu, otkup, izvoz smrzavanje voća, usluge i trgovinu.Fruvela d.o.o je osnovana 2006. godine. Osnivač privrednog društva Fruvela, g-din Aleksandar Brkić, diplomirani ekonomista, bivši dugogodišnji direktor banke specijalizovane za finansiranja u poljoprivredi, sa iskustvom dužim od 40 godina, rukovodio je poslovima kreditiranja 25 godina.
Otac i sin, Aleksandar i Vladimir Brkic, vlasnik i direktor “Fruvele”,koji žive u Beogradu, ovih dana se nisu pojavljivali u hladnjači, a administracija je, spornih desetak dana bez struje, bila privremeno izmeštena u stan jedne od radnica hladnjače. Sobzirom da se sve događa u zimskom periodu , na ruku vlasnicima je išla i činjenica, da je od ukupnog kapaciteta zamrzavanja voća oko 3.500 tona na alternativnom režimu rada 0º C ili -20º C, a oko 3000 tona je isključivo na režimu -20º C.
Uprkos činjenicama, da vlasnici imaju solidno iskustvo u ovoj branši, da kapacitete hladnjače u Lajkovcu koriste mnogi širom Srbije,da šleperi voća često odlaze odavde na strana tržišta,nikome nisu jasni problemi sa neplaćenom strujom i niska i neredovna primanja i stalnih i sezonskih radnika.
autor teksta: Snežana Bilić

Related posts