PREDSTAVLJANJE OPŠTINE LAJKOVAC U SLOVENIJI

U organizaciji Srpsko-slovenačkog poslovnog kluba, rukovodstvo opštine Lajkovac je 29. i 30. juna boravilo u Sloveniji i učestvovalo na okruglom stolu „Mogućnosti investiranja slovenačkih privrednika u opštine i gradove Srbije“. Delegaciju su činili predsednik Opštine Andrija Živković, zamenik predsednika Nenad DŽajević i zamenik predsednika Skupštine opštine Predrag Mirković. Osim Lajkovca, zastupljeni su bili Smederevo i Pančevo koje su predstavljali gradonačelnici dr Jasna Avramović i Saša Pavlov sa saradnicima.

Na okruglom stolu održanom u Gospodarskoj zbornici Slovenije u Ljubljani, kroz prezentaciju, izložene su prednosti Lajkovca u odnosu na opštine u okruženju. Istaknute su Industrijske zone 1 i 2, saobraćajni položaj (železnički i drumski koridori), kvalifikovana radna snaga, poljoprivredno zemljište visoke klase, kao i oformljena Zona sporta i rekreacije. Obavljen je veliki broj bilateralnih razgovora sa zainteresovanim slovenačkim privrednicima. Posle toga je organizovan obilazak kotlarnice daljinskog grejanja na drvnu biomasu u Nazarju.
Drugog dana organizovana je poseta Mariboru. Prijem za goste iz Srbije organizovali su zamenica gradonačelnika Melita Petelin i šef Sektora za investicije Igor Kos. Tom prilikom predsednik Andrija Živković mariborskim zvaničnicima uručio je komplet sabranih dela poznatog srpskog književnika Radovana Belog Markovića, čiji je izdavač Opština Lajkovac. Posle obilaska znamenitosti Maribora organizovana je poseta Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda za grad Maribor. Primeri uređenja komunalne i saobraćajne infrastrukture bili su veoma korisni za našu delegaciju.

Related posts