PREDSTAVLJANJE KNJIGE SEĆANJA NA KNJIŽEVNIKA “LAJKOVAČKOM PRUGOM” AUTORA MIRKA MARKOVIĆA, U IZDANJU LAJKOVAČKE BIBLIOTEKE

U okviru manifestacije “Dani Radovana Belog Markovića”, knjiga „Lajkovačkom prugom (mnimom literati R.B.Markoviću)“ atora Mirka S. Markovića imaće i svoju lajkovačku promociju.

Knjiga će biti predstavljena u utorak 8. oktobra od 18 časova, u Zavičajnom konaku Biblioteke „Radovan Beli Marković“. Lajkovačka biblioteka je izdavač knjige sećanja na Književnika.

Uz autora, u razgovoru učestvuju dr Slađana Ilić, Snežana Škorić i Daren Milivojević, dok će monolog govoriti Zoran Jakovljević.

Promocija će biti propraćena izložbom minijatura – ilustracija iz knjige, koje je uradila Irena Paleček Radmanović. Knjiga je nedavno predstavljena i u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, a u ime izdavača govorili su tom prilikom  direktorka biblioteke Snežana Škorić i stručni saradnik Daren Milivojević.

Biće posebno zanimljivo čuti od autora Mirka Markovića o tome kako je nastala ova knjiga, o njenim junacima i susretima sa Radovanom Belim Markovićem. Novinar, junak centralne priče, obreo se u Lajkovcu, povodom značajnog kulturnog događaja – objavljivanja sabranih dela Radovana Belog Markovića…

“…Ne želeći da strogo procenjujemo našu književnost, najpre zato što nismo pisac – ni veliki ni jedinstven poput Radovana Belog Markovića, a imajući u vidu sve njegove književne postupke i osobiti smisao za humor, njegovu čestu namrgođenost takođe, jer nije lako biti voljeni „književnik” ni u Prestonici, ni u Lajkovcu – na pijaci, u prodavnici, na utakmici, u biblioteci, ni na svim drugim mestima, kuda je R. B. M. književnim poslovima često dohodio, jer „nije lako biti na vešalima slaveˮ, kako je to govorio slavni Danilo Nikolić, veliki prijatelj Radovana Belog Markovića, svedočimo lično o njegovoj beskrajnoj ljubavi prema ljudima kojima je bio podrška, radost i inspiracija, o čemu svedoči i ova priča Mirka Markovića, o čemu svedoči i činjenica da ga je zavoleo, na jedno viđenje, i glavni junak ove priče…”

Related posts

Leave a Comment