LAJKOVAC VAROŠ SPORTA

Ulaganje u sport daje vidljive rezultate: tri istovremena uspešna masovna sportska događaja!

Da je kontinuirano ulaganje u sport i sportsku infrastrukturu višestruko isplativo, u opštini Lajkovac je uveliko više nego očigledno. To je nedvosmisleno potvrdio i pretposlednji vikend meseca septembra, tokom koga su u Lajkovcu organizovana čak tri masovna sportska događaja, pri čemu su sva tri uspešno organizovana, sa rekordnim brojem učesnika i maksimalnom posetom.

Kako su pristizale najave događaja, sasvim logična reakcija bila je da su se organizatori moglii malo iskoordinirati i da je to previše sportskih događaja za jedan vikend u Lajkovcu, što je moglo ugroziti njihovu realizaciju i bitno se odraziti na posećenost. Dakle, istog vikenda Biciklijada koja je organizovana u subotu 21. septembra, i dve dvodnevne sportske manifestacije u subotu i nedelju (21.i 22. septembra): drugi Kup Lajkovca i Plivački miting.

A dogodilo se nešto gotovo neverovatno.

Tradicionalna sportsko – rekreativne manifestacije BICIKLIJADA 2024 je i ovoga puta okupila brojne učesnike svih generacija.  

Organizator manifestacije bilo je lajkovačko PSD “Ćira”. Jedna od masovnijih lajkovačkih manifestacija okupila je ovoga puta preko 150 učesnika, koji su osmišljeno proveli dan u prirodi uz brojne sportske aktivnosti. Najmlađi učesnik manifestacije bio je Stefan Grbić (2019), petogodišnjak koji je prevezao celu stazu u dužini od 24km, a najstariji učesnik bio je Milorad Koprivica (1953).

Drigi Kup Lajkovca za mlađe kategorije okupio je preko 500 učesnika i istog vikenda stadion FK Železničar ugostio je 43 ekipe u pet uzrasnih kategorija.

Pred brojnom publikom odigrana je 91 utakmica na tri različita terena.

Na lajkovačkom bazenu je istog vikenda po prvi put održan Plivački miting “LAJK KUP 2024”, u organizaciji Plivačkog kluba “Lajk” Lajkovac.

Učešće na takmičenju uzelo je 12 srpskih klubova sa 140 takmičara kadetskog, pionirskog i predpionirskog uzrasta. Pred brojnom publikom, pored dva lajkovačka kluba (Železničar i Lajk) na takmičenju su učestvovala deca iz Beograda, Kragujevca, Bečeja, Sremske Mitrovice, Požarevca, Velikih Crljena i Šapca.

Sva tri sportska događaja, koja su medijski maksimalno najavljena i ispraćena, pored masovnosti učesnika i publike, obeležilo je lepo druženje, ali i dobri sportski rezultati.

Septembar je generalno bio u znaku brojnih sportskih događaja, Memorijalni odbojkaški turnir “Radovan Beli Marković”, fudbal, košarka, tenis … A superligaški klub iz Lajkovca, OK Železničar bio je tokom sepštembra učesnik dva međunarodnna takmičenja, turnira u Italiji i Maribor kupa.  

Uz besplatnu školu fudbala FK Železničar, početkom septemba nastavila je sa radom i Školica sporta Sportić LA, namenjena najmlađima, iz koje će se vremenom regrutovati podmladak većine sportskih klubova, a novina i pozitivnih promena ima u većini klubova na području opštine Lajkovac.

Lajkovac i kompletno područje opštine generalno imaju odlične uslove i mogućnosti za bavljenje sportom, kako takmičarski tako i rekreativno, a praksa pokazuje i da se te mogućnosti obilato koriste.

Budžet za sport opštine Lajkovac je impozantnih 30 miliona dinara, ulaže se mnogo u sportsku infrastrukturu koja je respektabilna, a posebna pažnja posvećena je sportskim terenima u zoni škola, kao i sportskim terenima na seoskom području.

Stadion FK Železničar je impozantan i Lajkovac je uveliko poznat po njemu.

Najreprezentativniji su svakako Sportska hala i Bazen Lajkovac koji pružaju sjajne moogućnosti sportistima i rekreativcima, a osim Lajkovčanima, atraktivni su i stanovnicima iz šireg okruženja.

Živeti u Lajkovcu, između ostalog, znači imati sjajne mogućnosti za bavljenje sportom i to gotovo svim sportskim disciplinama.    

Related posts

Leave a Comment