MILAN MILAKOVIĆ IZ MRATIŠIĆA APSOLUTNI POBEDNIK 42. STOČARSKE IZLOŽBE U LAJKOVCU

Apsolutna šampionka 42. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu je grlo  Jagoda, vlasništvo Milana Milakovića iz Mratišića. Jagoda je u prvoj laktaciji za 305 dana dala 6001 litara mleka sa prosečno 4,12 procenata mlečne masti.

Pored apsolutne šampionke, i u kategoriji junica i prvotelki šampionke su vlasništvo Milana Milakovića.

Tako je na stočarskoj izložbi u Lajkovcu viđena “neviđena kolekcija” sa farme Milakovića, kako reče ponesen atmosferom predsednik komisije dr Vlada Pantelić.

Milaković je nastavio je niz uspešnih predstavljanja na stočarskim izložbama, a njegov uspeh je realno očekivan. Farma Milaković dnevno proizvodi oko 1000 litara mleka, a trenutno ima oko 80 grla sa podmlatkom, od toga je na muži 30 do 40 grla, zavisno od perioda laktacije.

Na pehare je već svikao, a i nakon izložbe u Lajkovcu su mu ruke prepune, pa po završetku izložbe komentariše prilike u stočarstvu i cenu mleka, sa bitno manje primedbi nego ranijih godina:

„Prebrodili smo sušnu godinu, jer se uvek trudimo da pripremimo količine hrane koje će ostati i za narednu godinu. Što se tiče napretka u kvalitetu grla, pre svega selekcija čini svoje. Pre nekoliko godina naši centri, izuzev Velike Plane, vrlo malo imaju, neki su i zatvoreni kao Senta i Temerin, sve se koncentrisalo na uvoz iz Austrije i Nemačke. Cena mleka je zadovoljavajuća, imajućiu vidu kakva je godina bila. Uvek može bolje, ali nećemo da se žalimo kao što je bilo prethodnih godina.”

Šampionka u kategoriji krava grlo odgajivača Aleksandra Jevrića iz Jabučja.

U svim kategorijama proglašene su i ravnopravne pratilje. 

Pored šampionskih pehara, najbolji stočari nagrađeni su novčanim i robnim nagradama.

Nagrade je najboljim stočarima uručila načelnica Opštinske uprave opštine Lajkovac, koja se u ime lokalne samouprave i obratila prisutnima na otvaranju izložbe, zapitavši se najpre ciljano i smisleno kako se došlo u situaciju da se dve najlepše reči SRPSKI SELJAK danas koriste u pogrdnom smislu.

Potom je podsetila, da jedna od najlepših pesama, posvećena srpskom seljaku, nosi naziv “Rizničar zemlje” i umesto uobičajenog govora, latila se kazivanja čuvene pesme Dobrice Erića, koja nosi snažnu poruku.

Načelnica Đaković se zahvalila svim učesnicima i organizatorima, pre svega srpskim seljacima, što se trude da održe tradiciju i organizuju stočarsku izložbu u Lajkovcu, već 42. put. Izrazila je nadu da će naredne godine biti više izlagača, uz podršku lokalne samouprave i države, koje treba da prepoznaju značaj srpskog seljaka: “Jer nije seljak samo za pušku i motiku. Srpski seljak je borac za život dostojan čoveka!”  

Komisija za ocenjivanje grla je i na ovogodišnjoj izložbi bila u sastavu: dr Vlada Pantelić – Institut za stočarstvo Zemun Polje Beograd, dr Radivoje Đurđević – SVC “Velika Plana” i dr Radosav Vujić – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

Predsednik komisije dr Vlada Pantelić je istakao značaj stočarske izložbe u Lajkovcu, alije govorio i o bitnim pomacima ustočarstvu na nacionalnom planu:

„Za naše stočarstvo izuzetno značajan događaj je 42. izložba priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu. Za stočare to je prilika da vide šta ostale farme rade i da im bude podstrek da u svojim štalama odgaje ako ne isto, onda približno kvalitetna grla. Šampion je ponovo farma Milana Milakovića, najbolji ostaju najbolji, tako da sam prvi put iskoristio termin „neviđena kolekcija“. To je bila takva kolekcija prvotelki da bi na bilo kojoj izložbi u Evropi bila šampionska, ili bar ravnopravna pratilja. Kvalitet farme Milaković na danšnjoj izložbi je na evropskom nivou, ali su i drugi proizvođači napravili određeni pomak u odnosu na prošlu godinu. Za razliku od 2021. i 2022. godine, kada smo imali značajno smanjenje stočnog fonda, sve mere Ministarstva poljoprivrede dale su rezultate. Oni se, pre svega ogledaju, u zaustavljanju pada stočnog fonda o čemu je Institut za stočarstvo kao glavna odgajivačka organizacija evidentirao podatke, tako da se nadam nekom oporavku u budućnosti. Prošle godine smo u centralnoj Srbiji imali 150 hiljada umatičenih krava, mada su za iznošenje zvaničnih podataka nadležne ovlašćene institucije, kao što je Institut za stočarstvo. Izražene klimatske promene i sušno leto iza nas, ostaviće uticaj na brojno stanje. Međutim, proizvođači su već iskusni u tome, odgajali su kulture prilagođene klimatskim promenama, a na osnovu iskustva ove godine mogu računati na slične temperature tako da sam siguran da će uzgajati odgovarajuće vrste.“

Direktor Centra za poljoprivredu Lajkovac, Nikola Radulović je vrlo optimističan kada je stočarstvo u regionu i u Srbiji u pitanju:

“Jeste Centar za poljoprivredu sve organizovao, ali za mene su proizvođači glavni i oni su šampioni. Nešto je veći broj grla nego prošle godine, manji u odnosu na prethodne kada smi imali preko 100 grla, a razlog je što tri velika proizvođača nisu mogla da učestvuju iz opravdanih razloga: Dimitrijevići iz Gornjeg Mušića, Slobodan Milaković iz Tabanovića i Marko Milosavljević iz Dučića, jedan od najboljih stočara u regionu i Srbiji. Imajući u vidu situaciju u stočarstvu, raduje me što imamo par novih mladih proizvođača, koji su odmah osvojili nagrade, što im je podstrek da se ubuduće pojavlljuju na izložbama i sa većim brojem grla. Nije moje da komentarišem kvalitet, ali vršeći odabir obišli smo oko 120 grla, u katalogu je bilo 97, a izvedeno je oko 80 grla. Niko nije odustao i to me raduje, samo što neki proizvođači zbog prevoza nisu mogli da izvedu sva planirana grla. Prošle godine sam rekao da me zabrinjava mali broj junica i prvotelki, ove godine je to značajno povećano. Vrlo je značajno da smo imali 30 krava, vrlo je teško održati ih 5-6 ili 10 godina. Posmatrajući druge izložbe, prvenstveno u Svilajncu koja spada među bolje, od šezdesetak grla imali su 15 krava. Šta treba našim stočarima? Moram pohvaliti da su ove godine premije blagovremeno isplaćene, da su brzo isplaćene subvencije od 40.000 dinara po grlu, dobro je što će za prvotelke biti isplaćeno još 100.000 do kraja godine. Ako se takav trend nastavi onda ćemo moći da računamo na neko povećanje ili u prvi mah na zaustavljanje pada broja grla. Uostalom, država treba da kaže koliko joj treba krava, u odnosu na proizvodnju i potrošnju mleka u Srbiji. Jer, ne treba po svaku cenu ići na povećanje broja krava, a da posle proizvođači ne znaju šta će sa mlekom.“

Ove godine je izostala nacionalna izložba, tri regionalne su održane, pa smo Radulovića pitali kako vidi u perspektivi lajkovačku stočarsku izložbu!?

„Spomenuo sam već par mladih proizvođača, koji su danas čak i nagrađeni, prekaljeni stočari nemaju više šta da uče i podrazumeva se da će izlagati grla. Ono što me posebno raduje, na terenu koji pokriva Centar za poljoprivredu trenutno se gradi ili proširuje šest objekata za uzgoj, tako da se stagnacija broja grla u našem regionu ne oseća mnogo. I ono što je možda najzanimljivije na današnjoj izložbi: da smo imali 16 proizvođača sa 80 grla, što govori da su veliki stočari zadržali i kvalitet i broj grla, čak i povećali. Može da brine što sitnijih stočara iz godine u godinu imamo manje, međutim, ipak treba forsirati velike stočare koji proizvode od 500 do 1000 litara mleka, pa i 1500. Sve to zavisi i od površine zemljišta kojima stočari raspolažu.“

U katalog izložbe upisano je 97 grla, koja je izložilo 19 stočara sa područja opština Lajkovac, Mionica, Ub, Ljig i grada Valjeva.

Sa područja opštine Lajkovac odabrano je 44 grla, koja je izložilo devet lajkovačkih stočara.

Tradicionalna stočarska izložba je jedan od bitnih znakova raspoznavanja opštine Lajkovac i Lajkovčani su izuzetno ponosni na nju.

Ovogodišnja izložba protekla je u sjajnoj atmosferi, uz prisustvo brojnih posetilaca iz šireg okruženja.

Generalni pokrovitelj 42. tradicionalne izložbe “Kolubara 2024” je Opština Lajkovac.

OrganizatorI izložbe su: Opštinska uprava Lajkovac, Institut za stočarstvo Zemun Polje, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo.

Related posts

Leave a Comment