SVEČANOM AKADEMIJOM POD SLOGANOM GODINA JUBILEJA OBELEŽEN DAN OPŠTINE

Himnom Bože pravde u izvođenju članica beogradske grupe Zlatnik otpočela je Svečana akademija pod sloganom Godina jubileja, povodom obeležavanja Dana opštine Lajkovac.

Potom je minutom ćutanja odata počast nedavno preminulom dugogodišnjem predsedniku opštine Lajkovac Radivoju Nenadoviću.

Pored Dana opštine Lajkovac, 16. septembra, koji se obeležava se u znak sećanja na prolazak prvog voza kroz Lajkovac 1908. godine i početak razvoja varošice, ova 2024. godina je za Lajkovac godina važnih jubileja: 220 godina od pogubljenja Hadži Ruvima, 110 godina od Kolubarske bitke i pogibije Dimitrije Tucovića na Vrače brdu, 100 godina od zvaničnog proglašenja varošice i 80 godina od oslobođenja Lajkovca od okupatora u Drugom svetskom ratu.

U ulozi voditelja programa bio je glumac Lepomir Ivković koji je, uz prezentaciju fotografije Lajkovca autora Velimira Jagodića i Živomira Mešterovića Medenog putem led ekrana i segmente iz knjiga o starom Lajkovcu autora Tome Petrovića, vešto proveo prisutne kroz najbitnije momente u istoriji varoši.

Pečat istorijskoj sagi o Lajkovcu dao je performans u kome je glumac Aleksandar Trmčić u ulozi Kralja Aleksandra predsedniku opštine Andriji Živkoviću simbolično uručio Ukaz kojim je Lajkovac 1924. godine proglašen za varošicu. 

Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine Andrija Živković je pre svega rekao da mu je čast da brojne goste  pozdravi u okviru svečanog programa povodom Dana opštine Lajkovac i važnih jubileja, koje nam je prošlost ostavila u amanet i dodao:

“Još od vremena Rimske imperije, na ovim prostorima su se ukrštali trgovački putevi, a čini se da je izgradnjom železničke pruge kroz Lajkovac zauvek određena sudbina našeg mesta. Lajkovac je bio i ostaće najznačajniji saobraćajni čvor.

Živeći na raskrsnici puteva, mi Lajkovčani nemamo dilemu kojim putem treba ići. To je put privrednog razvoja, unapređenja životnih uslova i stalne brige o našim građanima. Taj put je pun prepreka i izazova, koje timskim i teškim radom uspevamo da savladamo, ostvarujući zacrtane ciljeve.

Nakon ukidanja pruge uskog koloseka, značajan podsticaj ekonomskog razvoja u Lajkovcu dobijamo od RB „Kolubare“, najvećeg proizvođača uglja u Elektroprivredi Srbije, koji postaje naš pouzdan privredni oslonac i važan  investicioni partner, sve do danas.

Iz godine u godinu, Lajkovac postaje lepše i privlačnije mesto za život, a u naše male pobede se možete sami uveriti, koračajući ulicama, razgledajući javne objekte, šetajući obalama reke, obilazeći naša sela.

Izgradnjom auto puta Miloš Veliki sa petljom u Nepričavi, dobili smo odskočnu dasku za dodatno približavanje velikim gradovima, turističkim centrima i važnim saobraćajnicama. Nestrpljivo očekujući završetak izgradnje novog koridora prema Aranđelovcu koji će nositi zaslužno ime Vožd Karađorđe i ukrštanje sa autom putem Miloš Veliki, naše raskršće postaje sve bogatije, a mi se vraćamo na početak jedne lepe priče o Lajkovcu.

Zato, srećni vam bili svi putevi koji vode u Lajkovac. Da uvek rado dođete i ovde da se vratite, a svim Lajkovačkim domaćinima čestitam Dan opštine sa željom da živimo u zdravlju i blagostanju.”

Prisutnima se sa govornice obratio i pomoćnik ministra za javna ulaganja u Vladi Republike Srbije, Vladimir Mićić, naglasivši dosadašnju sjajnu saradnju opštine Lajkovac i ministarstva, koja je dala konkretne važne rezultate, ali je najavio i vrlo izvesno rešavanje višedecenijskog problema Lajkovčana na planu vodosnabdevanja:

“Ministarstvo za javna ulaganja je vrlo mlado ministarstvo, postoji od 2021. godine, ono je važan oslonac i podrška lokalnim samoupravama, radimo na unapređenju lokalne infrastrukture. Saradnja ovog ministarstva i opštine Lajkovac u prethodnom periodu bilaje vrlo konkretna, dve škole u vrednosti od 341 milion dinara. Još važnije, za kvalitet života ljudi koji žive u Lajkovcu je sledeći projekat – rešavanje višedecenijskog problema vodosnabdevanja opštine Lajkovac. Opština Lajkovac vredno radi na projektima, koji su već predati ministarstvu i ja se nadam da ćemo to realizovati. Ukupnim zajedničkim naporima, vrednim radom, ja se nadam, neke naredne jubileje obeležiće brojni realizovani projekti.”

Na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine, predsednik Andrija Živković uručio je nagrade i javna priznanja opštine Lajkovac za 2024. godinu.

U oblasti humanosti za 2024. godinu javnim priznanjem i iznosom od 120.000 dinara nagrađen je nastavnik Ivan Živanović, za podvig koji je napravio sa svojim učenicima Izdvojenog odeljenja OŠ “Mile Dubljević” u Bogovađi sagradivši i opremivši dom za petoro dece u naselju Palež u Pepeljevcu.

Obraćajući se u ime nagrađenih, nastavnik Ivan Živanović je u svom prepoznatljivom stilu skromno poručio:

“Neka ovo bude poslednji put da se neko pominje, pohvaljuje i nagrađuje za jedan ovakav potez. Da nam u budućnosti humanost ne bude nešto čime se iznenađujemo, nego da nam bude svakodnevnica. Da se nekako uljudskosti malo više pronađemo.” 

Dobitnik nagrade u oblasti sporta za 2024. godinu, za izuzetne rezultate i značajan doprinos afirmaciji i unapređenju sporta, je odbojkašica Stefani Pakić, reprezentativka Srbije i  članica OK Železničar. U Stefanino ime, nagradu je predsednik Živković uručio njenoj majci Neveni, koja se prigodnim obraćanjem zahvalila na prepoznatom trudu i rezultatima.

Obeležavanje Dana opštine Lajkovac i za Lajkovac važnih jubileja zaokruženo je spektakularnim poklon koncertom sugrađanima grupe Stari grad iz Čačka, koji je u organizovala Turistička organizacija opštine Lajkovac u saradnji sa Kulturnim centrom “Hadži Ruvim”, pod pokroviteljstvom opštine Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment