ODLUKE 15. SEDNICE OPŠTINSKOG VEĆA

Danas je održana 15. sednica Opštinskog veće opštine Lajkovac sa osam tačaka dnevnog reda, „kratka i operativna zbog tekućih stvari koje moraju da se rešavaju u hodu“, kako je u izjavi za medije naveo predsednik opštine Andrija Živković.

„Jedna od bitnijih tačaka jeste usvajanje Rešenja o imenovanju Predraga Mirkovića, diplomiranog inženjera saobraćaja za rukovodioca projekta za unapređenje energetske efikasnosti zgrade vrtića. Upoznati ste, pričali smo na prethodnim sednicama Veća i Skupštine, da smo od Ministarstva energetike i rudarstva dobili 25 miliona dinara za energetsku rekonstrukciju starog dela objekta vrtića. Opština učestvuje sa 10 miliona, a morali smo da imenujemo i rukovodioca tog projekta. Jako je bitno da je nabavka za izvođenje radova završena pre nekoliko dana, do kraja nedelje biće završena i nabavka za stručni nadzor, tako da se nadam, kao što ste čuli i od izvestioca, da će početkom ili u prvoj polovini novembra krenuti radovi. Dinamiku radova ćemo videti u dogovoru sa Predškolskom ustanovom i izvođačima radova, jer će biti poteškoća zbog boravka dece. Kada bude bilo neophodno videćemo gde ćemo preseliti mališane, svakako ćemo naći najbolje i kompromisno rešenje, kako bi se i boravak dece i radovi nesmetano odvijali i bili što pre završeni. Najbitnije je da će po završetku radova ceo kompleks Predškolske ustanove maltene biti nov i da će se stari deo potpuno uklopiti u ambijentalnu celinu novog objekta, koji smo otvorili pre pet godina.

Dali smo saglasnost na rehabilitaciju puta u Donjem Lajkovcu, to je put za Rakiće. Pripremni radovi počeće sledeće nedelje, izvođač radova je PZP Valjevo. Imamo radove na 12 putnih pravaca, neki su započeti, neki danas asfaltirani, neki do kraja nedelje, dok će deo putnih pravaca biti započet sledeće sedmice.

Očekujem da krajem meseca ili početkom novembra krene rekonstrukcija državnog puta prvog B reda kroz Lajkovac, od Pepeljevačke rampe do pogona Elmonta u dužini od 2,3 kilometra. Kada budu krenuli radovi biće izmene režima saobraćaja i samim tim velikih poteškoća. Sećamo se daleke 2005. godine kada je ta ulica rekonstruisana, da je saobraćaj  kroz Lajkovac bio naizmeničan i određeni su alternativni putni pravci. Vrednost radova je oko 200 miliona dinara i sve finansiraju Putevi Srbije.

Izdvojio bih i Izveštaj Centra za socijalni rad. Svima je već poznata usluga Pomoć u kući koju Opština Lajkovac finansira konstantno poslednjih osam godina, iz budžeta izdvajamo blizu 4 miliona godišnje zahvaljujući čemu preko 30 starih lica ima adekvatnu medicinsku pomoć i negu od strane stručnih lica zaposlenih u Centru za socijalni rad.

Novina je da je Centar za socijalni rad dobio novog-starog direktora Milana Janićijevića, koji je bio na toj funkciji od 2016. do 2018. kada smo imali izvanrednu saradnju sa njim, kao i sa dosadašnjim direktorom Draganom Radovanovićem, tako da ne vidim nikakav razlog da saradnja Opštine Lajkovac i Centra za socilajalni rad ne bude na istom nivou kao u prethodnom periodu.“

Veće je dalo saglasnost i na Troškovnik Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe Valjevo za određivanje sadržaja lako pristupačnog azota na obradivom poljoprivrednom zemljištu opštine Lajkovac, kao i na Javni poziv za posebne programe u oblasti sporta na teritoriji opštine Lajkovac koji se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Related posts

Leave a Comment