NA PUTU KROZ SRBIJU “ČITALIĆI” STIŽU U LAJKOVAČKI “LEPTIRIĆ”  

U četvrtak 24. oktobra u vrtiću je dan koji će biti osmišljen zajedno sa realizatorima obrazovno – vaspitnog programa “Čitalići 2025”.

U okviru posete “Čitalića” “Leptiriću”, predškolci će imati druženje sa pesnikinjom Violetom Jović, a za roditelje, vaspitače i nastavno osoblje iz ovdašnjih škola biće realizovana tribina pod nazivom “Od tableta do tableta” (od uređaja do leka). Predavač na ovu aktuelnu i bitnu temu biće dr Željko Mladenović, psiholog.

Naime, prosvetni radnici entuzijasti uglavnom profesori srpskog jezika, školski bibliotekari i učitelji siti raznih eksperimenata, a videći uzrok mnogih problema u otuđenju od knjiga i čitanja, okupili su se oko ideje vraćanja dece knjigama i pokrenuli Međuškolski projekat „Čitalići”. Projekat je je od školske 2012/2013. svake godine dobijao sve veći broj učesnika i podržavalaca, kao i dodatne aktivnosti – smotra, takmičenje, konferencija, tribine… Zbog velike angažovanosti članova Autorskog tima i sve većeg broja učesnika Projekta „Čitalići”, juna 2018. godine formirano je Udruženje ,,Čitalići”, koje stiže u Lajkovac.

“Roditelji pogrešno prihvataju digitalne tehnologije u bilo kom vidu smatrajući da njihova deca korišćenjem mobilnih telefona ili računara i tableta ulaze u jedna novi budući svet u kome će digitlane veštine biti nosilac opstanka. Međutim, u većini slučajeva i sami nespremni za brzinu kojom se razvijaju digitalne tehnolgije, a često i nedovoljno ili skoro nimalo upućeni u funckionisanje onog čime im se deca bave više sati dnevno, imamo decu prepuštenu samu sebi i celom jednom paralelnom univerzu u kome nisu samo prednosti, već i opasnosti, a nakon svega – veliki uticaj na razvoj moždanih funkcija i inteligenciju.

Prema Evropskom okviru ključnih kompetencija, digitalna kompetencija ima status jedne od osam ključnih kompetencija u obrazovanju. Definisana je kao sposobnost kritičkog i bezbednog korišćenja tehnologije na poslu, u slobodno vreme i u komunikaciji.

Učenici iz Srbije vlastite veštine digitalne pismenosti procenjuju kao iznadprosečne. A u stvarnosti, rezultati su drugačiji…”, upozoravaju “Čitalići”.

Po svemu sudeći, gostovanje “Čitalića” biće izuzetno korisno i za decu i za zaposlene u vaspitno – obrazovnim ustanovama.

Related posts

Leave a Comment