MILUTIN RANKOVIĆ NA MEĐUNARODNOJ LIKOVNOJ KOLONIJI U HAN PIJESKU

Umetnik Milutin Ranković pozvan je na prestižnu Međunarodnu likovnu koloniju “Pogled” u Han Pijesku, u organizaciji tamošnjeg Doma kulture, na kojoj upravo učestvuje kao vajar, slikar i zdravičar.

Koloniju je otvorio načelnik Han Pijeska Slobodan Đurić, a učestvuju brojni umetnici.

Učesnike, eminentne umetnike Bijeljine, Loznice, Beograda i drugih gradova predstavila je direktorka Doma Kulture Han Pijesak Tatjana Janjić.

Kolonija je započela Milutinovom zdravicom Kuća mala nagetog odžaka, iz knjige zdravica u izdanju Ars Nove. Nastupio je muzički trio akademskih muzičara: Ivana Cerović, Slobodan Pandurević i Elena Ostojić.

Gost kolonije je Eleonora Ranković, veb dizajner, fotograf i keramičar, Lajkovčanka koja radi i živi u Beogradu.

Umetnik međunarodnog renomea, koji živi i stvara u Lajkovcu, Milutin Ranković trenutno radi monomentalnu skulpturu u kruškovom drvetu u dvorištu restorana Pogled.

Vlasnici restorana su domaćini učesnicima kolonije. Miroslav i Jelena Todorović su vlasnici restorana Pogled, koji ima isti naziv kao i likovna kolonija, i oni uz opštinu i Dom kulture pomažu koloniju već četiri godine.

Utisak učesnika i gostiju kolonije je da ljudi u toj sredini vrlo uvažavaju kulturu.

Tri slike i skulptura Milutina Rankovića su u stalnoj postavci Doma kulture Han Pijesak, kojima je sadržajna stalna postavka galerije u dodatno obogaćena, što je bilo prijatno iznenađenje za autora.

Inače, ova kolonija u Republici Srpskoj obiluje bogatim kulturno – umetničkim programom i učesnici redovno odlaze prepuni utisaka i novih iskustava.

Related posts

Leave a Comment