VEČE MILUTINA RANKOVIĆA SA PRIJATELJIMA U BEČU

U Zajednici srpskih klubova u Beču održana je manifestacija “Veče Milutina Rankovića sa prijateljima”, u organizaciji Integracionog i kulturnog udruženja FOKUS.  

    

O liku, delu i stvaralaštvu  vajara, direktora lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim ” , članu Matice srpske u Novom Sadu i  jednog od osnivača i direktora Srpsko akademskog društva Vizantija iz Beograda , govorile su Andrea Sokić- istoričar umetnosti i likovni kritičar i književnica i prevodilac iz Holandije Gordana Srećkovic. 

“Polazna tačka za stvaralaštvo Milutina Rankovića jeste nacionalna kulturna baština, koju on koristi kao potku za nastajanje novog umetničkog dela. Kroz različite oblike izražaja, vajarstvo, ikonopis, ikonorezbarstvo, poeziju, donosi vrline iskrenosti, čestitosti, dobrote i ljubavi”, istakla je Andrea Sokić, dodajući da “umetnik ostavlja svoj lični pečat i autentičnost”. 

Predstavljena je i knjiga Milutina Rankovića “Zdravice u kaligrafiji. O knjizi je govorila kaligrafkinja Danka Ivanović iz Beograda, ističući da su zdravice pisane ustavnim pismom, brzopisom, guščijim perom, teškom i kaligrafskim perom.   

U muzičkom delu programa nastupili su učenici muzičke škole Moše Šišića, David i Anđelo.

Uručena su i priznanja Srpsko akademskog društva Vizantija za izuzetan doprinos u kulturi i umetnosti i to: Oliveri Miljakovic  – primadoni Bečke opere, pr.dr.  Wolfgangu Rohrbachu, Integracionom i kulturnom udruženju Fokus, Gordani Srećković i Vesni (Jovanovic) Klinger.    

Udruženje Fokus je uručilo plaketu gospodinu Milutinu Rankoviću povodom 40 godina stvaralačkog rada i doprinosa u kulturi i umetnosti.

Umetnička dela Milutina Rankovića su izlagana u galerijama širom sveta a ovih dana se očekuje i otkrivanje biste Ave Justinu na Pavlenu.

Umetnik širokog spektra i raznolikosti  čitajući Zdravice u jednom trenutku je zasvirao violinu i ostavio publiku bez daha. 

U ime udruženja FOKUS Nataša Pajkovic i Vesna Walisch su uručile zahvalnice gostima.

Milutinovoj večeri u Beču prisustvovali su i istoričar Arsenije Segedinac, Helena Damnjanović i brojni pesnici i novinari  koji žive u Beču. Knjigu Zdravica pisalo je pet kaligrafa, a izdavač je udruženje Ars Nova Valjevo.

“Devet sati sam čekao na mađarskoj carinI, celu noć nisam spavao, odmah sam došao na mesto događaja, nije imalo vremena za pauzu, ali mi nije žao kada vidim da ni poplava u Austriji nije sprečila brojne pesnike, istoričare, naše ljude koji tamo žive da dođu da čuju moje priče i zdravice, to je moj život i drugačije ne znam da ga živim”, rekao je po povratku iz Beča u Lajkovac vidno zadovoljan Milutin Ranković.

Related posts

Leave a Comment