ODRŽANA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

U Lajkovcu je danas održana 12 – ta po redu u aktuelnom sazivu sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac, sa 19 tačaka dnevnog reda.

Uz odluke koje su bile na dnevnom redu današnje sednice, najavljeni su tokom septembra i oktobra brojni radovi na području opštine Lajkovac na planu izgradnje i uređenja komunalne infrastrukture, sa dolaskom novog direktora Doma zdravlja Lajkovac i do kraja oktobra vrlo izvesno otvaranje seoskih ambulanti, potom apoteke u zgradi Doma zdravlja i dostojno obeležavanje Dana opštine Lajkovac i 100 godina od zvaničnog proglašenja Lajkovca za varošicu Ukazom Kralja Aleksandra 1924. godine.

U redovnom obraćanju medijima neposredno nakon sednice, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je uz prethodnu opasku da nijedan član veća nije na stalnom radu i da shodno tome članovi veća nemaju redovnu mesečnu nadoknadu, već nadoknadu u iznosu od pet hiljada dinara po sednici, kao najvažnije izdvojio:

“Primetili ste da nismo imali tako često sednice opštinskog veća, ova danas je dvanaesta od početka saziva nove lokalne izvršne vlasti. Moram da naglasim da se često pojave komentari da članovi veća imaju fiksnu mesečnu naknadu za svoj rad, što uopšte nije tačno. Po prvi put u izvršnoj vlasti opštine Lajkovac nemamo ni jednog člana veća koji je na stalnom radu, a što je bila praksa u prošlosti. Članovi ne primaju fiksnu mesečnu naknadu već po 5.000 din po sednici opštinskog veća, a kao što ste svedoci i nemamo često te sednice, zato nam sednice i imaju po toliko puno tačaka.

Veći broj tačaka današnjeg veća se odnosio na verifikaciju i upotrebu tekuće budžetske rezerve, prvenstveno za bitne stvari koje će se desiti u narednom periodu.

Nekoliko njih se odnosi na upotrebu budžetske rezerve za konkurs koji smo prošli kod Ministarstva energetike za energetsku sanaciju javnih objekata, jedna od njih je PU „Leptirić“,  gde smo dobili 25 miliona dinara. Naše učešće je 10.800,00 dinara, a taj novac smo uzeli od tekuće budžetske reserve, a takođe smo pre toga izdvojili novac za izradu projekta za izvođenje radova na samom objektu. Danas smo poslali konkursnu dokumentaciju i očekujem da do kraja meseca bude raspisana Javna nabavka za energetsku sanaciju objekta PU „Leptirić“. Već sledeće godine, kada se deca upisuju u vrtić, očekujem da ćemo imati dva potpuno nova objekta za naše najmlađe, jer je jedan otvoren pre par godina, a ovaj stari deo ćemo sanirati, tako da će naši mališani imati uslove na vrhunskom nivou. Kod nas nema liste čekanja što je karakteristika za brojne opštine u okruženju, samo mi i Ub u Kolubarskom okrugu se možemo pohvaliti time. Treba naglasiti da je cena boravka u vrtiću u Lajkovcu najmanja u Kolubarskom okrugu.

Usvojili smo i vozni red vožnje na teritoriji opštine Lajkovac, koji izvodi preduzeće Lastra iz Lazarevca, a on važi od 2. septembra. Imali smo pojedinačnih zahteva od nekih roditelja čija deca koriste taj školski prevoz, pa smo određene linije produžili i odvojili naknadno novac za to, čime smo izašli u susret korisnicima gde ima više dece koja koriste taj prevoz.

Takođe je završen konkurs za crkvene objekte, gde je za hram u Jabučju opredeljeno dva miliona dinara za unutrašnje oslikavanje samog hrama, a tu praksu pomaganja verskim objektima ćemo nastaviti i u buduće.

Ono što nas očekuje već sledeće nedelje je vanredna Skupštine opštine Lajkovac, zbog Dana opštine 16. Septembra, kada obeležavamo 100 godina od zvaničnog proglašenja Lajkovca za varošicu Ukazom Kralja Aleksandra 1924. godine. Poznato je da je Lajkovac kao mesto nastao prolaskom prvog voza 1908. godine,  ovo je zvaničan Ukaz Kralja Aleksandra kada je Lajkovac priznat kao varošica, zato ćemo 16. septembra obeležiti svečano 100. godišnjicu od kako je Lajkovac zvanično varošica. Skupštinu ćemo održati zbog toga što je Komisija za dodelu nagrada i priznanja opštine Lajkovac već izglasala kandidate koji će dobiti nagrade i ako to usvojimo na sednici skupštine, one će biti i podeljene 16.septembra.

U septembru i oktobru očekuju nas brojni radovi na našoj terotoriji, uspešno smo sproveli sve nabavke od kojih se neke već realizuju.

Imamo desetak putnih pravaca koji će dobiti novi asfalt, treba da krene izgradnja kapele u Nepričavi,  krenuli su radovi na izgradnji ulice Aleksa Šantića u Lajkovcu, uradili smo prilazni put na zahtev meštana Ćelija OŠ „Mile Dubljević“ u Ćelijama gde je urađeno i igralište, obnovili smo nekoliko seoskih škola (Selo Lajkovac i Ćelije). U narednom periodu radićemo i na školi u Donjem Lajkovcu, urađeno je moderno igralište u školi u Vračeviću a trenutno se radi ograda, kao i završni radovi na samoj školi koja je konačno dobila i vodu jer je povezana na postojeći bunar koji se nalazi kod Ambulante u Vračeviću, kako bi na dostojan način obeležili 100 godina postojanja škole u Vračeviću. U toku je izgradnja velikog parka na prostoru između hale i srednje škole. Sve to govori da će septembar i oktobar biti u znaku brojnih radova, koji će obeležiti našu opštinu.

Ima naznaka da će u oktobru početi sa radom i seoske ambulante, što je predočeno na sastanku sa novim direktorom Doma zdravlja u Lajkovcu, a preciznije podatke imaćemo krajem meseca.

Dan opštine ćemo obeležiti Svečanom akademijom, a u večernjim satima biće upriličen jedan koncert starogradske muzike u konacima, na prostoru amfiteatra koji je nedavno i osvetljen, tako da će Lajkovčani moći da uživaju u muzičkom i kulturnom sadržaju.

Lajkovac već mesec dana ima novog direktora Doma zdravlja, dr Stevana Bajevića, fizijatra iz Lazarevca,  koji je dugo radio u bolnici u Lazarevcu i ja se nadam da ćemo imati uspešnu saradnju. Ono što sam predočio u razgovoru sa njim je da glavni akcenat ubuduće treba da bude na ponovnom otvaranju seoskih ambulanti kod nas i mislim da će se to realizovati već od oktobra.

Direktor traži doktore koji nedostaju na našoj teritoriji i ako to bude realizovano, seoske ambulante u Lajkovcu će početi sa radom,  jer je to jedan od glavnih problema što se primarne zdravstvene zaštite tiče.

Do kraja godine će početi sa radom apoteka koja se nalazila u sklopu Doma zdravlja, taj postupak javnog oglašavanja za izdavanje lokala je završen i po svim naznakama već u novembru ili decembru prostor nekadašnje apoteke oživeće i na mestu gde je ona bila u okviru Doma zdravlja ponovo će biti nova apoteka, što će pacijentima Doma zdravlja mnogo olakšati snabdevanje potrebnim lekovima. Ipak, ja našim meštanima želim da što manje posećuju apoteke i da budu zdravi.”

Predsednik Skupštine opštine Lajkovac Nenad Džajević zakazao je vanrednu sednicu lokalnog parlamenta za utorak 10. septembar, sa početkom u 10 časova.

Related posts

Leave a Comment