“LEPTIRIĆ” SPREMAN ZA NOVU RADNU GODINU

Direktorka Predškolske ustanove “Leptirić” Mila Lončar je istakla, da su početku nove radne godine prethodile sveobuhvatne pripreme:

“U nedelji koja je prethodila, u skladu sa Godišnjim planom rada ustanova nije radila i u toj nedelji su izvršeni molersko – farbarski radovi, izvršeno je generalno sređivanje i dezifenkcija objekta, opreme i didaktičkog materijala. Izvršena je popravka sobnog inventara, kao i popravka i sređivanje sprava i rekvizita u dvorištu, nabavka nove opreme.

Nakon elektronskog upisa i prijema  dece , formirano je 11 grupa celodnevnog boravka uzrasta 3-6,5  godina i 4 grupe dece jaslenog uzrasta, do 3 godine.

Ukupno, u celodnevnom boravku upisano je 428-oro dece. U četvoročasovni program ove godine, nakon roditeljskih sastanaka održanih krajem avgusta, upisano je 63 dece, koji krecu 4. septembra. U prethodnoj nedelji medicinske sestre održale su roditeljske sastanke za novoupisanu decu u najmlađim jaslenim grupama. Roditeljski sastanci pre početka vaspitne godine održani su i za roditelje dece rođene 2021. godine koji kreću u mlađe vaspitne grupe. Opšti roditeljski sastanci održani su i za roditelje dece koja će pohađati četvoročasovni program, a koji će se organizovano dovoziti iz seoskog područja u centralni vrtić i u O.Š. “Dimitrije Tucović” u Jabučje. Roditelji su dobili uputstva o načinu realizacije pripremno predškolskog programa, koji je po zakonu obavezan.

Ustanova je spremna i u pogledu prostornog uređenja unutar objekta i dvorista, ali i kadrovskih kapaciteta, jer su zaposleni savladali obuku za novi program, pripremili sobe za boravak dece i sa novim entuzijazmom kreću u novu radnu godinu.

Svaka nova generacija donosi i nove izazove i motivaciju za što bolji i kreativniji vaspitno – obrazovni rad.

Deci koja 2. septembra po prvi put kreću u vrtić želim da im ovo bude odlična zamena za boravak kući, da im adaptacija bude laka i uspešna, da se osecaju bezbedno, sigurno i voljeno u vrtiću.

Predškolcima želim da u godini pred polazak u školu učvrste i steknu nova znanja, veštine, sposobnosti, kao i životno praktične aktivnosti  koje su im neophodne ne samo sledeće godine za upis u prvi razred, već i za život.

I na kraju, našim doskorašnjim predškolcima, a sada prvacima, želim srećan i uspešan početak  školovanja. U predstojećoj radnoj godini važno je da zadržimo posvećenost i profesionalizam koji smo kao ustanova izgradili u prethodnim godinama, kontinuirano unapređujući vaspitno obrazovni rad, a to je temelj na kom se gradi kvalitetan sistem vaspitanja i obrazovanja.

Posebnom kvalitetu u novoj radnoj godini svakako će doprineti realizacija projekta unapređenja energetske efikasnosti starog objekta vrtića koju finansira Ministarstvo rudarstva i energetike i jedinica lokalne samouprave. Vrednost projekta je skoro 35 miliona dinara i podrazumeva rekonstrukciju termičkog omotača, zamenu stolarije, oluka, podova i spuštanje plafona. Pored fasade spoljni deo objekta imaće fasadne stubove –pilastere, kao i posebne žaluzine – brisoleje koji će služiti kao dodatna zaštita od sunca . Na taj način stari objekat će se i estetski i ambijetalno uklopiti uz novoizgrađeni objekat. Ističemo zadovoljstvo što će se radovi odvijati ove godine kada se navršava 90. godina od prve organizovane drušvene brige o deci na teritoriji opštine Lajkovac ( 1934. godine počelo je sa radom prvo dečije obdanište u Slovcu čiji su osnivači bili članovi Zdravstvene zadruge, a rad učiteljica finansirao je centralni higijenski zavod iz Beograda).”

Related posts

Leave a Comment