LAJKOVAC NEGUJE SOLIDARNOST I HUMANOST

U varoši prvenstveno železničara i rudara, duh solidarnosti je prirodna stvar, pa tako u svojoj nevolji niko ovde ne ostaje sam. Varoš železničara i rudara, zadržala je solidarnost i humanost kao svoja obeležja.

Živeti u varoši sa takvim obeležjem je značajan benefit, a meštani ne samo da su spremni da se međusobno ispomažu, već rado to čine i ljudima u širem okruženju kojima je pomoć potrebna.

Varošica Lajkovac nastala je prolaskom prvog voza na relaciji Obrenovac – Valjevo 1908. godine. Pruga uskog koloseka i popularni „ćira“ najzaslužniji su za brz razvoj varošice koja je izgrađena u atarima Sela Lajkovca i Rubribreze. Kasnije, Lajkovac postaje železnički čvor velikog značaja jer su se u njemu ukrštale pruge za Valjevo, Aranđelovac i Mladenovac. Zbog posla, u Lajkovac su se doseljavali železničari sa svih strana, koji su logično sa sobom donosili mentalitet, navike i kulturu svojih zavičaja, a svi zajedno negovali su duh solidarnosti koji je posebno bio prisutan među železničarima. A humanost i solidarnost su vrline koje su oduvek krasile železničare.

Ukidanjem pruge uskog koloseka, Lajkovac prestaje biti železnički čvor, da bi danas bio prolazna stanica na pruzi Beograd – Bar, a čvrsto postavljeni temelji solidarnosti prisutni su i danas.

U novom periodu u kome se centar razvoja pomera sa železnice ka rudarskim kopovima, na scenu stupa već tradicionalna rudarska solidarnost.

To da rudarska solidarnost nije samo mit već realnost, rudari potvrđuju gotovo svakodnevno.

Solidarnost i uzajamnost kontinuirano je prisutna prisutna prvenstveno među zaposlenima u RB “Kolubara”. Gotovo da nema situacije u kojima se zaposleni i njihove porodice nađu, a da njihove kolege ne reaguju i ne pomognu. Takođe, imaju visok stepen socijalne odgovornosti, pa samoinicijativno ili na nečiju molbu se za tili čas organizuju i pruže pomoć. Redovni su učesnici svih humanitarnih akcija. Rudari “Kolubare” redovno i prilično masovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i svoju humanost i solidarnost tradicionalno potvrđuju iz akcije u akciju.

Tekovine humanosti i solidarnosti čvrsto uvrežene među stanovnicima opštine Lajkovac su posebno došle do izražaja devedesetih godina sa talasom izbeglih i interno raseljenih lica. Svako ko se ovde makar i na kratko obreo je dobio pomoć, a svi koji su odlučili da ostanu su se u međuvremenu skućili i zaposlili, a organizovana briga o ovoj osetljivoj kategoriji stanovništva od strane lokalne samouprave u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice je i danas prisutna.

U Lajkovcu se redovno organizuju brojne humanitarne akcije, u kojima redovno učestviuju i najmlađi,što je posebno značajno u stvaranju empatije i negovanja humanosti i solidarnosti od najranijeg uzrasta. Upravo to je rezultiralo podvigom godine osnovaca iz Bogovađe, koji su zajedno sa svojim nastavnikom Ivanom Živanovićem, svom školskom drugu i njegovoj brojnoj porodici sagradili i opremili dom.

Humanitarne akcije Lajkovčani organizuju prilično često, prateći potrebe svojih sugrađana, pre svega kada je neophodna pomoć u prikupljanju sredstava za lečenje, a i u svim drugim situacijama.  Učestvovali su Lajkovčani u svim humanitarnim akcijama koje su ujedinile Srbiju.

Nedavno je naobali reke Kolubare u Lajkovcu uspešno organizovan veliki humanitarni skup za petogodišnju devojčicu Nedu Gojgić sa beogradskog područja , na kome je za njeno lečenje sakupljeno nešto preko 180.000 dinara.

“Želimo da vas obavestimo da je auto skup prošao super i da je prikupljeno 185.610 dinara. Želimo da vam se zahvalimo za najave skupa. Novac je sa lakoćom prikupljen i izražavamo zahvalnost Klubu 014 na čelu sa organizatorom Đorđem Jeličićem”, zadovoljno su obavestili organizatori skupa.

U duhu humanosti i solidarnosti lajkovački osnovci stasavaju kroz aktivizam u Podmlatku Crvenog krsta, a srednjoškolci kroz Đački parlament. I lajkovački osnovci i srednjoškolci su ozbiljni inicijatori i realizatori brojnih humanitarnih akcija, ne samo za svoje školske drugove, već i za decu sa područja Kosova i Metohije, kao i za svoje sugrađane koji se nađu u stanju potrebe.

Brojni su volonteri Crvenog krsta među Lajkovčanima, kao i društveno odgovorne firme i pojedinci koji učestvuju u akcijama.

Lokalna samouprava i lokalni parlament takođe redovno pružaju podršku svim humanitarnim akcijama, pružajući primer i animirajući druge.

Po svemu sudeći, solidarnost i humanost ostaju trajna obeležja Lajkovca.

Related posts

Leave a Comment