11 MILIONA DINARA ZA PROGRAM UNAPREĐENJA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA U OPŠTINI LAJKOVAC

Opština Lajkovac će u 2024. godini imati 11 miliona dinara za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima. To je potvrđeno Ugovorom o finansiranju mera i aktivnosti predviđenih u Programu za rad Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije, koji je u Palati Srbija uručen zameniku predsednika opštine Lajkovac Obradu Milutinoviću.

Ugovor je potpisan između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Agencije za bezbednost saobraćaja i Opštine Lajkovac.

U obaveznoj srazmeri 40:60%, sredstva će namenski biti upotrebljena za saobraćajnu infrastrukturu i edukaciju.

Od kazni naplaćenih za saobraćajne prekršaje na teritoriji opštine Lajkovac Republika je odobrila 11 miliona dinara lokalnoj samoupravi za Program za rad Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na području lokalne samouprave Lajkovac za 2024. godinu, koji je krajem marta usvojilo Opštinsko veće.

U oblasti unapređenja saobraćajne infrastrukture sredstva su odobrena za tri projekta: za postavljanje pešačkih ograda u zoni škole u Selu Lajkovcu kao lokaciji sa povećanim rizikom, za izradu trapezaste pešačke platforme u ulici Vojvode Mišića kao jednoj od najčešćih putanja kretanja pešaka i dece predškolskog uzrasta, kao i za postavljanje „ležećih policajaca“ od tehničke gume u zoni škola i frekfentnih putnih pravaca.

Kada je u pitanju unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja planirana je edukacija dece nižih razreda osnovne škole o pravilnom i bezbednom ponašanju u saobraćaju na montažno-demontažnom i virtuelnom saobraćajnom poligonu.

Preventivno-promotivne aktivnosti predviđaju kampanju za bezbednost ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju sa aktivnostima na trenu, edukacijom, podelom promotivno-edukativnog materijala za mlade, starije od 65 godina, vozače teretnih vozila, traktoriste, motocikliste, mopediste, bicikliste i pešake.

U 2024. planirana je priprema i usvajanje strategije i akcionog plana bezbednosti saobraćaja.

Sredstva koja se dodeljuju Javnim pozivom imaju za cilj povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju uz transparentnu i efikasnu raspodelu i korišćenje sredstava za finansiranje mera i aktivnosti za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima.

Program opštine Lajkovac, u skladu sa Javnim pozivom, sadrži pet oblasti rada: unapređenje saobraćajne infrastrukture sa stanovišta unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima, rad tela za koordinaciju, unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja, preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima i naučno-istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja.

Related posts

Leave a Comment