UREĐENJE ŠKOLE U VRAČEVIĆU U SUSRET JUBILEJU VEKA POSTOJANJA I NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

Zajedno sa direktorkom škole Biljanom Žujović, zamenik predsednika opštine Lajkovac Obrad Milutinović danas je posetio Izdvojeno odeljenje lajkovačke Osnovne škole „Mile Dubljević“ u Vračeviću, gde je lokalna samouprava iz budžeta izdvojila 4,3 miliona dinara za dečije igralište.

„Igralište je opremljeno spravama namenjenim za rekreaciju najmlađih, odnosno za decu školskog uzrasta, kako učenika ove škole tako i za decu van školske nastave, u popodnevnim časovima.

Sprave imaju sve potrebne sertifikate i rađene su po najsavremenijim standardima.

Ovo je jedan u nizu projekata realizovanih u ovoj školi. U punom jeku su radovi na uređenju objekta škole, vrednosti oko 800 hiljada dinara sa PDV-om.

U objekat je dovedena vodovodna mreža iz bunara koji se nalazi kod seoske ambulante u Vračeviću, za šta je izdvojeno 3 miliona dinara, urađeno je i mini postrojenje za hlorisanje, tako da škola sada ima vodu za piće koju đaci mogu bezbedno da koriste. Imamo u planu da se odrade zemljani radovi, kako bi ceo prostor dobio lepši izgled. S obzirom da istureno odeljenje u Vračeviću slavi veliki jubilej – 100 godina postojanja, uradićemo sve što treba kako bi deca početkom septembra, kada pođu u školu, imala sve potrebne uslove i punim srcem krenuli da uče i provode vreme sa svojim vršnjacima“, izjavio je Milutinović.

Zamenik predsednika je podsetio na još nekoliko opštinskih investicija u dečja igrališta. Planirana je izgradnja dečijeg igrališta na površini od čak 500 kvadrata u Lajkovcu, na prostoru između Sportske hale i mini pič terena. Za to su već sprovedene odgovarajuće procedure. tako da se početak radova očekuje u narednih nekoliko dana. Takođe se očekuje i projektovanje dečijih igrališta u Bajevcu i Rubribrezi.

I Biljana Žujović, direktorka OŠ „Mile Dubljević“, osvrnula se na poseban povod zbog kojeg se nalaze u Vračeviću, jer je ovo godina kada ovo odeljenje obeležava 100 godina postojanja.

„Emotivno sam vezana za ovu školu jer sam bila najpre đak, a onda i radnik ovog odeljenja, zato sam punim srcem ovde. Moram da naglasim da od rekonstrukcije škole, punih petnaestak godina, nije bilo posebnog ulaganja, tako da su ovog leta radovi intenzivirani, baš zbog godišnjice. Voda je bila višedecenijski problem, ali sada je i to rešeno. Urađeno je dečije igralište na radost najmlađih, ne samo učenika škole već i druge dece ovog našeg mesta, gde će se okupljati i družiti, ali i znati da čuvaju ovo što sada imaju. Pored toga, u toku su i radovi na ogradi školskog dvorišta, nabavljeno je nešto nameštaja. Određeni deo sredstava smo dobili od Ministarstva prosvete za stogodišnjicu postojanja škole. Ima tu još radova, ali do 1.septembra sve će biti završeno i dovedeno u red kako bi deca mogla da provode vreme u prijatnom ambijentu. Svečanost povodom jubileja biće u septembru, posle Dana opštine, jer početak školske godine je težak zbog novih učenika i organizacionih stvari. Zato ćemo, kada postavimo stvari na svoje mesto u tom delu, organizovati malu svečanost kako bismo obeležili tu našu stogodišnjicu.“

Biljana Žujović je istakla da je celo leto bilo radno, kada je u pitanju uređenje i održavanje školskih objekata.

„Radilo se po svim izdvojenim odeljenjima: u Ćelijama, Selu Lajkovcu, Pepeljevcu, zatim u matičnoj školi gde smo imali krečenje, a trenutno su u toku radovi na obezbeđivanju uslova za serviranje hrane učenicima u produženom boravku, po savremenim standardima. U Ćelijama smo igralište opremili mobilijarom i opremom, pa kada temperature budu optimalne vršiće se ozelenjavanje terena, dok je u toku nabavka za ogradu iza golova. U Donjem Lajkovcu radimo fasadu i mnoge druge radove privodimo kraju kako bismo bili spremni za početak školske godine.

Objekat ove škole u Vračeviću je veliki jer je pravljena davnih godina, ali školi pripada samo polovina, dok je u drugom delu ispostava Gradske biblioteke, deo koji pripada Mesnoj zajednici, kao i dva školska stana u kojima su nekada živeli učitelji, a već godinama nema stanare.“

Izdvojeno odeljenje u Vračeviću trenutno ima 12 učenika, a direktorka Žujović ističe tendenciju porasta broja učenika jer se u poslednjih nekoliko godina rađa više dece u selu.

Posebnu draž školskom dvorištu daje stoletni hrast, koji je kao spomenik prirodnog dobra pod zaštitom države.

Related posts

Leave a Comment