STRUČNO USAVRŠAVANJE VALJEVSKOG DOKTORA U AMERICI

Svaki napredak i inovacija vezani za Zdravstveni centar Valjevo direktan su benefit i za stanovnike opštine Lajkovac, kojima je to regionalna bolnica.

Posle uspešno završenih Master studija u Austriji, na smeru “Patient Blood management” u 2022. godini, prim. dr Svetislav Matić, Načelnik Odeljenja bolnička banka krvi – klinička transfuzija, Zdravstvenog centra Valjevo, imao je priliku da nastavi svoje usavršavanje od tri nedelje u Englewood Health u New Jersey, USA. Prim. dr Matić je prvi lekar uopšte iz istočne Evrope koji je imao čast i zadovoljstvo da boravi na programu usavršavanja u ovoj ustanovi. Što se tiče dužine trajanja programa, čak i doktori iz Amerike dobijaju mogućnost da borave na usavršavanju po par dana, ali je ovo jedinstveno studijsko putovanje trajalo tri nedelje.

-Svoje usavršavanje proveo sam na Institute for Patient Blood Management and Bloodless surgery. Ovaj deo bolnice se bavi beskrvnom medicinom kod pacijenata koji odbijaju primanje krvi i komponenti krvi iz mnogobrojnih razloga. Pored osetljive populacije, program se primenjuje i za sve ostale pacijente sa minimalnim učešćem krvi i krvnih komponenti u lečenju pacijenata. U celoj bolnici primenjuju u potpunosti program Patient Blood Management, koji može da se primeni i kod nas u našem Zdravstvenom centru Valjevo. Tri glavna dela ovog programa su preoperativna priprema, redukcija krvarenja za vreme operacije i tolerancija na anemiju posle operacije. U Americi je zastupljen i četvrti deo, orijentisan prema pacijentu. Sve ovo dovodi do bržeg, delotvornijeg oporavka pacijenta, sa manje komplikacija i smanjenju troškova lečenja. Mentor na kruženju mi je bila dr Margit Kaufman, anesteziolog. Uz njeno prisustvo, vreme sam provodio u operacionim salama i drugim odeljenjima koja se bave ovom vrstom medicine. Pored prisustva na operaciji robotskom hirurgijom u oblasti ginekologije, odeljenja kardiohirurgije, odeljenja infuzione terapije, odeljenja laboratorijska testiranja, posetio sam i zajedničke medicinskes lužbe (biohemijskala boratorija, patologija, transfuzija i mikrobiologija) gde sam održao prezentaciju rada na temu naših iskustava u oblasti transfuzija – navodi prim. dr Svetislav Matić, dodajući da je imao čast i zadovoljstvo da  obučava mlađu medicinsku sestru iz oblasti hematologija i transfuziologije.

– Stečena iskustva će u budućnosti pomoći celoj našoj ustanovi da racionalno i u pravom momentu koristi resurse krvi i krvnih komponenti i da podignemo nivo zdravstvene zaštite na viši nivo – naglasio je prim. dr Svetislav Matić, Načelnik Odeljenja bolnička banka krvi- klinička transfuzija.

Dr Matić je tokom ovog stručnog usavršavanja imao i priliku da upozna dr Aryeh Shandera, jednog od osnivača programa Patient Blood Management, poznatom u svetskim okvirima u svojoj oblasti.

Prim. dr Svetislav Matić se zahvalio posebno g-dji Sherri Ozawa i g.Ramon Correa na gostoprimstvu i mogućnosti da sve svoje ideje sprovedeu delo, kao i njihovim najbližim saradnicima koji su bili sjajni domaćini.

Englewood je bolnica sa tradicijom dugom preko 100 godina. Trenutno je najveća je bolnica  za akutnu negu u okrugu Bergen i treća po veličini u Nju Džersiju. Bolnica Englewood je  potpuno akreditovana i uskoro će postati glavna bolnica za nastavu. Medicinsko osoblje od 800 sestara i 380 lekara opslužuivalo je 15.000 hospitalizovanih pacijenata i terapijskih dnevno bolničkih usluga više od 20.000 u 2023. godini. Bolnica je sa više od 1.500 zaposlenih i čini je najvećim poslodavcem u ovoj oblasti. Poseduje mnogobrojne nagrade za svoj rad u svojoj oblasti, a glavne su Top teaching hospital za 2021, 2022.  i 2023. kao i Leapfrog Hospital Safety Grade “A” poslednjih šest godina za redom.

Related posts

Leave a Comment