OSOBENOSTI LAJKOVAČKE SREDNJE ŠKOLE

Lajkovačka srednja škola osobena je po mnogo čemu, a za svako mesto jako je važno da ima kvalitetnu srednju školu. Iako po vokaciji tehnička, tokom školske godine u njoj se realizuju brojne aktivnosti, koje dodatno oplemenjuju učenike, proširuju im vidike i doprinose kvalitetu njihove spremnosti za život i dalje školovanje.

Zanimljivo je da gde god se pojave lajkovački srednjoškolci iznenađuju svojom širinom. Ako recimo na jednoj književnoj večeri, ili prilikom posete biblioteci čujete diskusiju ili obraćanje jednog lajkovačkog srednjoškolca tehničke struke, s lakoćom bi mogli pomisliti da je u pitanju gimnazijalac društvenog smera, gotovo bez izuzetka. Čak i oni učenici kojima prosek ocena nije najbitniji, obiluju interesovanjima za najrazličitije aktivnosti i sfere interesovanja.

Tome zasigurno doprinosi sjajna armija kvalitetnih profesora lajkovačke srednje škole, koja je iznedrila brojne uspešne ljude, dajući im odličnu osnovu za dalje školovanje i život.

Posebna pažnja posvećuje se stručnom usavršavanju nastavnika.

Među profesorskim kadrom je veliki broj bivših učenika ove škole, što je takođe zanimljivo, posebno što je u većini reč o inženjerskom kadru koji bi mahom bio više plaćen u privredi.  

Srednja škola „17. septembar“ Lajkovac svake nove školske godine otvora vrata za do 120 novih učenika prvog razreda za trenutno četiri obrazovna profila: bravar – zavarivač, tehničar mehatronike, elektrotehničar računara i ekonomski tehničar.

Direktorka škole Kosana Grčić već prvog radnog dana, zajedno sa odeljenskim starešinama i svim profesorima naglašava da će se nastava realizovati u besprekornim uslovima, sa posebnim akcentom na bezbednost učenika, razvijanje duha solidarnosti i empatije i negovanje pravog sistema vrednosti.

Lokalna samouprava, pored svih drugih vrsta podške jedinoj srednjoj školi na području opštine Lajkovac koja postoji već petu deceniju, uključujući i finansiranje opremanja kabineta mehatronike, i pored toga što za to nema zakonsku obavezu, sa 20 miliona dinara na godišnjem nivou finansira troškove prevoza svih učenika lajkovačke SŠ “17. septembar”.   

U lajkovačkoj srednjoj školi se pre svega organizovano obeležavaju svi važni datumi, priredba učenika za Dan škole je posebno sadržajna i reprezentativna, kao i Svetosavska priredba.

Srednjoškolci učestvuju i u obeležavanju svih datuma značajnih za istoriju i život varoši.

Obeležavanju Dečje nedelje posvećuje se značajna pažnja.

Učenički parlament Srednje škole „17. septembar“ je veoma aktivan i inicira i realizuje brojne aktivnosti, prateći potrebe prvenstveno svojih školskih drugova, sugrađana, kao i drugih u široj zajednici. Recimo, humanitarna pomoć Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji pokrenuta je upravo od strane Učeničkog parlamenta lajkovačke srednje škole.

Lajkovački srednjoškolci redovno organizuju brojne humanitarne aktivnosti.

Škola je učesnik brojnih projekata, poput pilot projekta “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo”, bila je deo Javnog roditeljskog sastanka pod nazivom „Značaj sportskih lekarskih pregleda, bavljenja sportom, i unapređivanje časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja”, potom kampanje „Na maturu bez automobila“, Nedelja sećanja i zajedništva u školama, Projekat „Matura 2024“, Radni sastanak – dualno obrazovanje, Kros RTS-a „Kroz Srbiju“…

Dan otvorenih vrata Srednje škole „17. septembar“  Lajkovac je posebno važan u kalendaru događaja, jer je to prilika da se zainteresovanima predstave benefiti koje budući lajkovački srednjoškolci dobijaju.

 

„Plaćena praksa, plaćen prevoz učenika, lako do prvog posla posebno putem dualnog obrazovanja, moderna nastavna sredstva u kompletno rekonstruisanoj školi sa najsavremenije opremljenim kabinetima, svakako su dovoljni razlozi za srednjoškolsko obrazovanje u Lajkovcu“, navodi direktorka Srednje škole „17. septembar“ Kosana Grčić.

Sticanjem znanja kroz četvorogodišnji obrazovni profil tehničar mehatronike učenici završnog razreda tog smera već uspešno rešavaju probleme automatizacije industrijskih sistema, pa je robotska ruka posebno zanimljiva posetiocima škole, naročito najmlađima.

Lajkovački srednjoškolci postižu zapažene rezultate na svim nivoima brojnih takmičenja iz različitih oblasti, koje smo revnosno beležili.

U prošloj školskoj godini bili sun a takmičenju  zavarivača, republičko takmičenje iz multimedija, takmičenje iz engleskog jezika, takmičenje iz veronauke – kviz „Pravoslavna slagalica“, brojna sportska takmičenja (u futsalu, atletici, u disciplini skok u dalj, u disciplini bacanje kugle…).

U kontinuitetu je prisutna saradnja škole sa svim subjektima u zajednici, posebno školskim i PU “Leptirić”.  

Tu je i saradnja sa Udruženjem BaziMili – za pomoć osobama sa autizmom i drgim teškoćama u razvoju, u kome su upravo srednjoškolci bili prvi volonteri.

Učenici Srednje škole „17. septembar“ učestvovali su u preseljenju u konake i uređenju prostora Biblioteke „Radovan Beli Marković“.

Lajkovački srednjoškolci s punoletsvom često i rado postaju dobrovoljni davaoci krvi, a tokom školovanja mnogi su i aktivisti Crvenog krsta.

Posebnu humanost na delu u prošloj školskoj godini pokazala je Zorana Ilić, učenica tada prvog razreda, koja je donirala kosu deci oboleloj od raka.

Tokom školske godine realizuju se brojne ekskurzije, izleti i nastava u prirodi, kao i svečana proslava maturske večeri.

Posebna pažnja posvećuje se radu na profesionalnoj orijentaciji učenika završnih razreda, što je dragoceno maturantima prilikom upisa na studije, jer su se prethodno dobro informisali o svemu.

Pored toga što organizovano u tom cilju posećuju visokoškolske ustanove u okruženju, tokom školovanja imaju priliku da čuju poslovne i životne priče uspešnih bivših učenika lajkovačke srednje škole koji se rado odazivaju pozivu svoje nekadašnje škole da dođu, održe predavanje i razgovaraju sa sadašnjim srednjoškolcima.  

Treba pomenuti i vredne donacije školi od strane bivših učenika, društveno odgovornih firmi i pojedinaca, poput firme 3MD iz Čikaga, porodice Pavlović poreklom iz Lajkovca, ili Ljubice Milovanović koja je ostavila traga u ovoj sredini u školskom i predškolskom obrazovanju posebno.

Ranijih godina donacija ovog tipa školi nije bilo.

Pored kvalitetne nastave i odličnog stečenog znanja, školsku godinu lajkovačkih srednjoškolaca redovno obeležavaju brojne vannastavne i prateće aktivnosti. Lajkovački srednjoškolci, iako mahom tehničke struke, dosta čitaju, vode programe, recituju, glume, pevaju, sviraju različite instrumente, slikaju, bave se folklorom, sportom, razvijaju humanost i empatiju.

Evidentno je kroz vreme, da su svi svršeni ovdašnji srednjoškolci poneli odličan temelj znanja za dalje školovanje.

U stihiji paušalnih dnevno političkih trvenja i ličnih razmirica olako je moguće “od drveća ne videti šumu”, pa mnogi nisu ni svesni koji biser Lajkovac ima u svojoj srednjoj školi.

Probajmo ovako: zamislite, da svega ovoga nema!?

Ovaj tekst je, sa velikim naporom, zapravo skraćena verzija svega onoga što se vezano za lajkovačku srednju školu beleži tokom školske godine.

Related posts

Leave a Comment