VALJEVSKA BOLNICA USVAJA SAVREMENE METODE U OBLASTI HIRURGIJE

Gost Zdravstvenog centra Valjevo bio je dr Enrico Merolla, specijalista hirurgije iz Modene (Italija). Prilikom posete Zdravstvenom centru Valjevo održao je edukaciju i obuku za hirurge iz novog THD metoda kao savremneog pristupa hirurškog lečenja hemoroida. Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija (THD metoda) predtavlja novu minimalno invazivnu  thd dopler metodu, kako je i praktično prikazao i pojasnio italijanski stručnjak dr Enrico Merolla tokom posete ZC Valjevo.

V.d. direktora ZC Valjevo, dr sci. med. Vladimir Pantelić, subspecijalista endokrine hirurgije sa velikim je zadovoljstvom pozdravio gosta iz Italije i kolege koje su prisustvovale ovoj edukaciji, naglašavajući značaj usvajanja i standardizacije novih savremenih metoda u hirurškom lečenju.

– Mi osvajamo nove, napredne tehnologije koje se tiču oblasti hirurgije. Podsetio bih na oblast laparoskopske hirurgije i dr Jordana Lazarevića koji je to prvi put u Zdravstvenom centru Valjevo izveo, a nakon njega se obučila plejada mladih hirurga, koja i dalje nastavlja da standardizuje nove metode hirurškog lečenja u našoj ustanovi. Danas je tu dr Nebojša Stojaković koji je subspecijalista laparoskopske hirurgije i svoijm trudom povezuje brojna svetska imena i ZC Valjevo, a njegovim putem ide i kolega dr Miloš Maravić koji je trenutno na subspecijalizaciji. Tu su i sve ostale kolege u timu hirurgije koji svakodnevno unapređuju svoja znanja i nastavljaju tradiciju valjevske hirurgije – istakao je dr Pantelić, zahvalivši se još jednom gostu dr Merolli na privilegiji da prikaže novu THD metodu u hirurškom lečenju hemoroida. On je podsetio da je ova patologija hirurški zbrinjava na više načina, ali da THD tehnika predstavlja jednu od najboljih u svetu trenutno.

–  Benefite koje ćemo imati od edukacije o THD metodu i njene primene, najviše će osetiti naši pacijenti kojima su naše znanje i veština najpotrebniji – zaključio je v.d. direktora ZC Valjevo, dr sci. med. Vladimir Pantelić, subspecijalista endokrine hirurgije.

Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija THD je minimalno invazivan hirurški pristup u lečenju hemoroidalne bolesti. THD koristi dopler sondu za lociranje arterija koje dovode krv do hemoroida. Podvezivanjem arterija sprečava se dotok krvi do hemoroida. Postupak traje oko 30 minuta i izvodi se u opštoj anesteziji.

Related posts

Leave a Comment